Buitenland

„Nederland brengt ICC in moeilijke positie”

DEN HAAG (ANP) – Bij het corps diplomatique in Den Haag heerst ‘bezorgheid’ en ‘ongenoegen’ over de manier hoe Nederland zich opstelt als gastland van het Internationaal Strafhof (ICC). Nederland stopt eind dit jaar met het betalen van de tijdelijke huisvesting van het hof, die meer dan 6 miljoen euro per jaar kost. Het permanente onderkomen op het terrein van de Scheveningse Alexanderkazerne is echter op zijn vroegst in 2015 klaar.

5 November 2012 13:50Gewijzigd op 15 November 2020 00:05

Daardoor dreigt het ICC jarenlang te worden opgezadeld met extra kosten, terwijl het hof door de toenemende werkdruk al in geldnood zit, stellen diplomaten tegen het ANP. „De Nederlanders brengen het hof in een moeilijke positie”, zegt een van hen.

Er wordt op gewezen dat het in het geval van internationale organisaties die in van particulieren gehuurde gebouwen zitten, steeds gebruikelijker wordt dat het gastland de huur betaalt. Andere gastlanden hebben voor internationale organisaties een eigen gebouw neergezet en vragen er slechts een symbolisch bedrag aan huur voor, zoals Duitsland bij het Internationale Zeerechtstribunaal in Hamburg of Italië bij de VN-landbouworganisatie FAO in Rome.

„Nederland profiteert financieel het meest van het Strafhof”, aldus een diplomaat. Volgens een interne berekening die bij het ICC is gemaakt, heeft de Nederlandse economie in 2011 ter waarde van meer dan 66 miljoen euro geprofiteerd van de aanwezigheid van het Strafhof in Den Haag: buitenlandse medewerkers die hun salarissen hier uitgeven, en producten en diensten die van Nederlandse leveranciers worden afgenomen, zoals voor de bedrijfsvoering van het ICC en de aanschaf van de vele vliegtickets voor het wereldwijd opererende personeel.

Op 14 november begint in Den Haag de ASP, de jaarlijkse conferentie van de 121 bij het ICC aangesloten landen. Dan wordt ook tijdens een ceremonie met koningin Beatrix in de Ridderzaal stilgestaan bij het feit dat het Strafhof 10 jaar in Den Haag zetelt. Menig diplomaat verwacht dat het gastland dan een ‘gebaar’ maakt. Anders verslechtert de positie van Nederland als het Den Haag, de „juridische hoofdstad van de wereld”, kandidaat wil stellen voor nieuwe internationale organisaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer