Buitenland

Ruzie over functie Hitlers geboortehuis

BRAUNAU – Sinds de burgemeester van Braunau voorstelde gezinswoningen onder te brengen in het geboortehuis van Hitler, dat leegstaat, is in de Oostenrijkse gemeente een conflict over de toekomst van het gebouw ontstaan.

Buitenlandredactie
29 October 2012 13:52Gewijzigd op 14 November 2020 23:59
Archieffoto van geboortehuis Hitler in Braunau. Foto EPA
Archieffoto van geboortehuis Hitler in Braunau. Foto EPA

Het pand aan de Salzburger Vorstadt staat leeg nadat enkele maanden geleden het de functie verloor als werkplaats voor gehandicapten. Hier werd op 20 april 1889 Adolf Hitler geboren. Op het trottoir herinnert een gedenksteen die in 1989 werd geplaatst aan dit feit.

De burgemeester van Braunau, Johannes Waldbacher, stelde vier weken geleden voor het gebouw voor bewoning in te richten. Een museum of een gedenkplaats wees hij resoluut van de hand. „Omdat er al genoeg van dergelijke monumenten zijn, hebben we er niet meer nodig. Bovendien heeft Hitler hier alleen maar drie jaar gewoond”, verklaarde hij tegenover het Oostenrijkse dagblad Der Standard. „We zijn als stad niet verantwoordelijk voor het feit dat de Tweede Wereldoorlog is uitgebroken.”

Een woonhuis is in zijn optiek een goede bestemming. „Het gebouw is weinig geliefd en waarom moet men er dan een gedenkplaats van maken? Woningen zijn bovendien veel eenvoudiger te realiseren in het pand.”

De reacties lieten niet lang op zich wachten. De Amerikaanse krant The Washington Post sprak over „Hitlers appartementen.” Maar ook The New York Times en andere buitenlandse dagbladen wisten niet wat ze hoorden. Sindsdien mijdt burgemeester Waldbacher de media. Zelfs het Duitse weekblad Der Spiegel kreeg hem niet te spreken. „Te volle agenda.”

Ook in Braunau zelf zorgden de opmerkingen van Waldbacher voor de nodige beroering. Locoburgemeester Günter Pointer (SPÖ) verwees het idee naar de prullenmand. „Straks trekken neonazi’s erin als we er een appartementencomplex van maken. Het idee is veel te gevaarlijk.” De Groenen willen het gebouw gebruiken voor de verwerking van het oorlogsverleden en pleiten voor een herdenkingsoord.

Hitler heeft in zijn geboortehuis overigens maar twee weken gewoond. Veertien dagen nadat Adolf was geboren verhuisden douaneambtenaar Alois Hitler en zijn vrouw Klara binnen Braunau naar een andere locatie. Drie jaar later vertrok het gezin naar Passau. Desondanks wordt vooral Braunau in verbinding gebracht met de grootste misdadiger van de twintigste eeuw.

Sommige inwoners van Braunau zouden het pand uit de zeventiende eeuw liever tegen de vlakte gooien in de hoop dat het dan gedaan zal zijn met de herinnering aan Hitler. Spijtig genoeg voor hen zal dat niet lukken, want het gebouw staat vermeld op de monumentenlijst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer