Stichting Vluchteling: Aanslag op Congolese arts Mukwege
BUKAVU – De Congolese arts Denis Mukwege, die duizenden slachtoffers van groepsverkrachtingen helpt in de Democratische Republiek Congo, heeft donderdagavond ternauwernood een aanslag overleefd. Dat heeft directeur Tineke Ceelen van de Stichting Vluchteling vrijdag laten weten.
De gynaecoloog en activist is meerdere keren voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede en won vele prestigieuze prijzen. In 2010 ontving hij in Nederland de Van Heuven Goedhart-penning van de Stichting Vluchteling uit handen van oud-premier Ruud Lubbers. Vorige maand vroeg Mukwege aandacht voor de straffeloosheid rondom het buitengewoon brute seksuele geweld in een toespraak bij de Verenigde Naties.
Vier gewapende mannen vielen hem donderdagavond aan bij hem thuis, vermoordden een bewaker en schoten op hem. Omdat Mukwege net gevallen was, vlogen de kogels over hem heen. Daarna vluchtten de daders weg. Het is onbekend waar ze zijn.
Met gevaar voor eigen leven behandelt Mukwege sinds 1999 vrouwen die zwaar verminkt achterblijven na groepsverkrachtingen, een bruut verschijnsel dat rebellen en militairen op grote schaal inzetten als oorlogswapen in het Afrikaanse land.
De vrouwen worden ook toegetakeld met wapens en andere voorwerpen zoals brandend plastic. Sommigen hebben geen genitaliën meer of zijn hun baarmoeder kwijt. Slechts enkele duizenden slachtoffers weten jaarlijks Mukweges kliniek Panzi Hospital te bereiken in de oostelijke stad Bukavu, nabij Rwanda.
Volgens Mukwege maakt het brute seksueel geweld deel uit van een internationaal gevecht om de bodemrijkdommen van Congo. In zijn VN-toespraak verweet hij president Kabila en consorten hun ogen te sluiten voor het geweld dat het Congolese leger begaat. Ook stelde hij de rol van Rwanda ter discussie, dat rebellenbewegingen in Congo steunt.
Mukwege durft vanwege zijn veiligheid geen uitspraken te doen over wie achter de aanslag zou kunnen zitten. Hij moet volgens Ceelen eerst Congo uit om bij te komen. Ceelen zei dat Kabila woedend was over Mukweges uitspraken bij de VN.