Buitenland

Joden VS boos over brief kerkleiders aan Congres

WASHINGTON (IPS) – Joodse groepen in de Verenigde Staten hebben furieus gereageerd op een brief waarin vijftien christelijke leiders aan het Congres vragen kritisch te kijken naar de jaarlijkse 3 miljard dollar steun aan Israël.

25 October 2012 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 23:55

De kerken stellen dat een deel van het geld wordt gebruikt op een manier die in strijd is met de Amerikaanse wet en het Amerikaanse beleid. In de brief stellen de christelijke leiders dat de onvoorwaardelijke (militaire) steun aan Israël bijdraagt aan een verslechtering van de omstandigheden in de Palestijnse gebieden en dat vrede daardoor nog moeilijker bereikbaar dreigt te worden. Het conflict zou op deze manier voortduren en de langetermijnbelangen op het gebied van veiligheid van zowel Israël als de Palestijnen schaden.

De brief is ondertekend door leiders van prominente protestantse denominaties zoals de presbyterianen, methodisten, de United Church of Christ en de Nationale Raad van Kerken. Zij willen dat er „onmiddellijk onderzoek wordt gedaan naar mogelijke overtredingen door Israël van de Amerikaanse wet op buitenlandse hulp en de wet voor toezicht op wapenexport.” Deze wetten verbieden hulp aan een land waar een „consistent patroon” van mensenrechtenschendingen zichtbaar is en beperken het gebruik van Amerikaanse wapens tot het handhaven van „binnenlandse veiligheid” of „legitieme zelfverdediging.”

Joodse groepen, aangevoerd door de Jewish Council for Public Affairs (JCPA) en de Anti-Defamation League (ADL), reageren boos. „De ijzige stilte van de kerken als het gaat om anti-Judaïsme en meedogenloze aanvallen tegen de Joodse staat, vaak vanuit hun eigen gelederen, spreekt boekdelen over hun falen om op te staan en de hele waarheid te spreken over wat er in het Midden-Oosten gebeurt”, aldus de JCPA in een verklaring.

De kritiek komt vanuit een breed spectrum van Joodse organisaties, van neoconservatieve groepen tot meer gematigde organisaties. De prominente neoconservatief Elliott Abrams, die in het verleden al vaker botste met kerkelijke vredesgroepen, noemt de brief „het nieuwste hoofdstuk in een nooit eindigende vijandigheid ten opzichte van Israël die verschillende grote protestantse kerken kenmerkt.”

Hij vindt dat de brief voortkomt uit vijandigheid tegen Israël, maar gaat net als de meer gematigde groepen niet in op de inhoud ervan.

Eerder al trokken enkele Joodse groepen zich terug uit een conferentie over interreligieuze dialoog; nu klinken ook beschuldigingen van antisemitisme.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer