Buitenland

BBC geeft fouten toe in zaak-Kelly

De BBC heeft fouten gemaakt in de rel die is ontstaan over zijn verslag waarin werd beweerd dat de Britse regering het wapendossier over Irak „aantrekkelijker” had gemaakt.

Buitenlandredactie
18 September 2003 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Dat heeft hoofdredacteur Richard Sambrook van de omroep dinsdag toegegeven tijdens zijn verhoor door de commissie-Hutton. Die commissie onderzoekt de omstandigheden rond de vermoedelijke zelfmoord van de wapendeskundige David Kelly.

Sambrook zei dat er fouten waren gemaakt in het antwoord van de BBC op de klachten van de regering over de radioreportage. Het was volgens hem vooral fout geweest te zeggen dat de bron voor het verhaal een „hooggeplaatst en geloofwaardig” iemand van de inlichtingendiensten was. Een dag later hoorde Sambrook naar eigen zeggen voor het eerst dat Kelly die bron was en werd duidelijk dat die geen medewerker van de inlichtingendiensten was.

Op de vraag waarom de bewering, die werd herhaald in andere BBC-uitzendingen, niet was gecorrigeerd, zei Sambrook dat hij voor een dilemma stond. „Het was duidelijk beter geweest daar volledig accuraat over te zijn, maar we wilden niets doen wat kon leiden tot identificatie van onze bron”, legde hij uit. Uiteindelijk had hij besloten de vertrouwelijkheid die hij Kelly had beloofd, zwaarder te laten wegen.

Sambrook erkende dat de beweringen over het dossier aan Downing Street voorgelegd hadden moeten worden voordat ze werden uitgezonden. Hij noemde de BBC-journalist Andrew Gilligan, die het verhaal had gemaakt, „bijzonder goed in het achterhalen van informatie”, maar tekende erbij aan dat de nuances en subtiliteit waarmee hij die presenteert wel eens te wensen overlaat.

Lord Hutton vroeg of het wel juist was dat de BBC volledig bouwde op Gilligan toen er ernstige klachten kwamen over zijn verhaal en zijn notities dat niet volledig onderbouwden. Daarop zei Sambrook dat het onmogelijk was geweest het verhaal te staven, maar dat Gilligan bij navraag consistent was geweest. Ook bleek een andere BBC-correspondent soortgelijke gesprekken te hebben gevoerd.

Gilligan zelf zei voor de commissie-Hutton dat hij sommige zinnen in zijn bericht niet aan zijn bron had mogen toeschrijven. De BBC-journalist verontschuldigde zich voor het indirect onthullen van de identiteit van zijn bron. Gilligan had voor de buitenlandcommissie van het Lagerhuis geweigerd zijn bron te noemen, maar in een briefje aan een lid van de commissie noemde hij Kelly als bron van een bericht van een BBC-collega en suggereerde hij vragen die het commissielid aan Kelly zou kunnen stellen. In feite wist hij niet eens zeker of Kelly wel de bron van dat bericht was, werd dinsdag duidelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer