Buitenland

Beiroet valt ten prooi aan chaos

BEIROET – In een westelijke wijk van de Libanese hoofdstad Beiroet was maandagmorgen opnieuw veel geweervuur te horen. Zondagavond braken al schietpartijen uit na de begrafenis van een hoge veiligheidschef die vrijdag bij een bomaanslag om het leven kwam.

Buitenlandredactie
22 October 2012 07:58Gewijzigd op 14 November 2020 23:50
Een politieman gooit met traangas naar demonstranten in Beiroet. Foto EPA
Een politieman gooit met traangas naar demonstranten in Beiroet. Foto EPA

Maandagmorgen klonk meer dan een uur het geluid van automatische wapens in de wijk Tariq Jdideh.

Zondagavond ontstonden al vuurgevechten rondom het kantoor van premier Najib Mikati. Woedende betogers probeerden het kantoor te bestormen, waarbij ze op de politie stuitten. De betogers eisten het aftreden van de premier wegens de bomaanslag vrijdag op veiligheidschef, Wissam al-Hassan.

Duizenden Libanezen waren naar Beiroet getrokken om aanwezig te zijn bij de begrafenis van Hassan, zondag. Op straat waren gigantische posters opgehangen van Hassan waarop hij wordt geprezen als een „martelaar van de soevereiniteit en de onafhankelijkheid.” Hassan heeft een laatste rustplaats gekregen op het Martelaarsplein, naast de in 2005 geliquideerde ex-premier Hariri.

Hassan (47) leidde afgelopen zomer een onderzoek dat resulteerde in de arrestatie van de Libanese oud-minister van Informatie Michel Samahah, een van de trouwste bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad in Libanon. Samahah, die in hechtenis zit, wordt ervan beschuldigd in opdracht van Syrië een reeks bom- en moordaanslagen te hebben gepland die moesten aanzetten tot sektarisch geweld in Libanon. Het onderzoek was een klap voor Syrië, dat jarenlang ongestraft zijn gang kon gaan in Libanon.

De Libanese premier Najib Mikati zei zaterdag dat de liquidatie van Hassan verband houdt met het onderzoek naar Samahah. „Ik wil niet vooruitlopen op het onderzoek, maar eigenlijk kunnen we de misdaad van gisteren niet los zien van de onthulling van de explosies die hadden kunnen plaatsvinden”, zei hij.

Ook elders in het land was het zondag onrustig. Belangrijke wegen in Beiroet en in het noorden van het land werden met brandende autobanden geblokkeerd. In de noordelijke stad Tripoli openden de inwoners van twee wijken, de ene pro-Syrië en de ander anti-Syrië, het vuur op elkaar.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Fabius, denkt dat Syrië achter de bomaanslag in Beiroet zit. „Het is waarschijnlijk. Alles wijst erop dat dit een uitbreiding van de Syrische tragedie is”, zei Fabius zondag voor de Franse televisie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer