Franse kabinet stelt debat over homohuwelijk uit
PARIJS – Het Franse kabinet heeft het debat over de legalisering van het homohuwelijk in Frankrijk uitgesteld. De regering wordt de laatste tijd in toenemende mate geconfronteerd met weerstand tegen het idee.
De legalisering van het homohuwelijk was een van de meest omstreden beloftes die de socialistische president François Hollande vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne deed. Premier Jean-Marc Ayrault zei dat het kabinet op 31 oktober over het homohuwelijk zou praten. Volgens Ayrault zou er aan deze datum niet worden getornd.
Het kantoor van de premier liet vrijdag echter weten dat het overleg is uitgesteld tot 7 november. Het debat in het Franse parlement zal nu in ieder geval tot januari duren. Een reden voor het uitstel werd niet gegeven.
De Franse opperrabbijn Gilles Bernheim voegde zich donderdag bij andere religieuze tegenstanders van het homohuwelijk. Eerder spraken 1200 Franse burgemeesters zich in een petitie al uit tegen gelijke rechten voor homoseksuele stellen.
Het Franse parlement verwierp vorig jaar nog een voorstel voor legalisering van het homohuwelijk. In de Nationale Assemblee stemden in juni 293 parlementariërs tegen en 222 voor de wet.
Het verzet tegen het voorstel werd geleid door de conservatieve partij van president Nicolas Sarkozy, terwijl de sociaaldemocraten voor waren.
Begin vorig jaar besliste het Franse hooggerechtshof nog dat wetten die het homohuwelijk verbieden niet tegen de grondwet indruisen.
Voorstanders vinden echter dat Frankrijk zich moet voegen bij landen zoals Nederland, België en Spanje, die het huwelijk hebben opengesteld voor homoseksuele stellen.
Uit een vorig jaar gehouden peiling zou zijn gebleken dat 58 procent van de Fransen vindt dat homoseksuelen moeten kunnen trouwen (35 procent was tegen).
Met het aantreden van de nieuwe Franse regering lijkt de stap naar invoering van het homohuwelijk en adoptie door homostellen inmiddels vrijwel onafwendbaar.