Vijf vragen over de verkiezingen op Curaçao
WILLEMSTAD ANP) – De bevolking van Curaçao gaat vrijdag naar de stembus voor een nieuwe volksvertegenwoordiging. Er doen acht partijen mee aan de vervroegde verkiezingen en er zijn 21 zetels te verdelen.
Waarom vervroegd?
Op 27 augustus 2010 werd gekozen voor de Eilandsraad van het eiland, dat op 10 oktober 2010 overging in de Staten van Curaçao. De regering onder leiding van Gerrit Schotte kwam op 3 augustus 2012 ten val, waarna direct nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven.
Hoeveel mensen mogen stemmen?
In totaal zijn er 116.857 mensen stemgerechtigd. Maar de grote vrees is dat veel mensen hier geen gebruik van zullen maken. In de verkiezingen van 2010 stemde ruim 65 procent. De afgelopen periode is er veel politieke strijd gevoerd. Sommigen vrezen dat nog meer mensen zich hierdoor afzijdig zullen houden.
Hoe hevig is de strijd?
Op papier en in gesproken woord hevig. De laatste weken wordt geen middel geschuwd om de politieke tegenstanders zwart te maken. Oud-premier Gerrit Schotte is beschuldigd van maffiacontacten, corruptie en vriendjespolitiek. Volgens hem heeft ‘politiek Den Haag’ samengespannen met zijn politieke tegenstanders om hem op illegale wijze te vervangen. Schotte blijft herhalen het slachtoffer te zijn van een staatsgreep. Dit tot ergernis van zijn politieke tegenstanders. Verder staan veel media elke dag vol met beschuldigingen van bedrog, corruptie en leugens.
Hoeveel partijen doen er mee?
Acht partijen, waarvan één nieuwe en een lijstverbinding. De lijstverbinding DP/Laboral is een samenwerking tussen twee oude partijen. De nieuwe partij (PAIS) staat onder leiding van oud-minister Alex Rosaria en doet het goed in de peilingen als nieuwkomer, die zich zoveel mogelijk afzijdig houdt van politieke ruzies. In een krant werd er vorige week schande van gesproken dat Rosaria zijn eigen kinderen niet zou opvoeden. Rosaria wilde hier echter niet op reageren en benadrukt liever het belang van economische groei en financiële stabiliteit.
Wie gaat er winnen?
Moeilijk te zeggen. In 2010 werd de PAR met acht zetels de grootste onder leiding van Emily de Jongh-Elhage. De partij lijkt weer op veel stemmen te kunnen rekenen. De MFK van Schotte behaalde in 2010 vijf zetels. In enquêtes komen ze weer goed naar voren, evenals onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano onder leiding van Helmin Wiels. Die partij was een van de coalitiepartners van Schotte en kreeg veel kritiek, maar toch lijkt de steun in de afgelopen jaren alleen maar groter te worden. De drie partijen MAN, PNP en FOL doen het minder goed in de peilingen. De uitslag van de verkiezingen zal vrijdag laat in de avond bekend worden, in Nederland is het dan zaterdagochtend.