Zalm blijft liggen door „salmonellakwestie”
RIJSWIJK (ANP) – Door alle commotie rond de met salmonella besmette zalm van fabrikant Foppen loopt de zalmverkoop in Nederland terug. Leveranciers, groothandels, winkels en horeca verkopen tijdelijk wat minder. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.
Visproductiebedrijf Smit Vis heeft deze week 25 procent minder bestellingen. Een woordvoerder vindt het „logisch dat mensen zenuwachtig zijn” en daarom tijdelijk minder inkopen. „Voor ons is dat nu jammer, maar zoiets gebeurt ook bij verdacht vlees. Dan kiezen consumenten tijdelijk liever voor vis. Nu is het eens andersom.” Hij probeert zijn klanten gerust te stellen door zijn productiecertificaten te tonen. „Volgende week willen we de verkoop weer wat opkrikken door de zalm in de aanbieding te doen.”
Sligro-zegsman Wilco Jansen ziet terughoudendheid bij inkopers. „Restaurateurs willen hun klanten een stap voor zijn. Ze willen de discussie niet aangaan met klanten, dus willen ze zeker weten dat ze veilige vis kopen.” Toch is de visverkoop op de groothandelafdeling van Sligro niet gedaald. Bij de 130 filialen van Emté, de supermarkten van Sligro Food Group, daalde de zalmverkoop de afgelopen weken echter met 20 procent. Sinds bekend is waar de bacterie vandaan komt, herstelt de verkoop.
Een woordvoerder van versvishandel Jan van As relativeert de kwestie: „In de huidige ‘wildtijd’ wordt altijd extra veel vlees gegeten. Dan zakt onze verkoop sowieso tijdelijk in.”
In de overige supermarkten waren de afgelopen weken toch al weinig zalmproducten te koop. „Fabrikant Foppen leverde aan bijna 80 procent van de supermarkten. Na zo’n grote terughaalactie is het aanbod beperkt” stelt Mark Janssen, directeur van het Centraal Bureau voor Levensmiddelen. Nu Foppen zijn productie heeft hervat, worden ook de supermarkten en winkelwagens weer gevuld. „Consumenten zaten wel te wachten op hun toastje met gerookte zalm.”