Europees separatisme wint terrein in crisis
DEN HAAG (ANP/RTR) – Van de Pyreneeën in Catalonië tot aan hooglanden in Schotland winnen separatisten terrein nu de economische crisis in Europa zich verdiept. Maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs meer nationale vlaggen op de kaart. Een overzicht:
SCHOTLAND: De Schotten mogen over 2 jaar in een referendum beslissen of hun land onafhankelijk moet worden. De Britse premier David Cameron en de Schotse minister-president Alex Salmond tekenden daarover maandag een overeenkomst. Als de Schotten inderdaad voor onafhankelijkheid stemmen, kan dat na 300 jaar het einde betekenen van het Verenigd Koninkrijk in zijn huidige vorm. Volgens de laatste peilingen is 30 tot 40 procent van de kiezers voor onafhankelijkheid.
BELGIË: De Vlaams-nationalistische N-VA won zondag de gemeenteraadsverkiezingen in Vlaanderen. In Antwerpen werd de partij van Bart De Wever de grootste. In veel andere Vlaamse plaatsen werd zijn partij de tweede of zelfs grootste partij. Veelal ten koste van het Vlaams Belang van kopstuk Filip Dewinter. De Wever pleit openlijk voor een zelfstandig Vlaanderen.
SPANJE: Catalaanse separatisten rekenen bij de regionale verkiezingen van volgende maand op meer macht. Deze Spaanse regio kan al bogen op ruime autonomie, maar de roep om onafhankelijkheid wordt steeds groter. De rijkere Spaanse regio’s voelen er weinig voor financieel te moeten bijspringen voor de armere gebieden zoals Andalusië. Volgens de laatste peilingen is 43 procent van de Catalanen voor volledige soevereiniteit, terwijl 41 procent tegen was.
DUITSLAND: In Duitsland is weliswaar geen separatistische beweging actief, maar het welvarende Beieren vecht via de rechter het begrotingsbalanssysteem aan, dat rijkere deelstaten verplicht bepaalde inkomsten over te hevelen naar armere deelstaten.