Nederlandse FARC-rebel ergert Colombia
BOGOTA/OSLO – De regering van Colombia heeft zich geërgerd aan de deelname van FARC-activiste Tanja Nijmeijer aan de onderhandelingen. Mogelijk is zij er zelfs de oorzaak van dat de vredesgesprekken in Oslo niet maandag maar woensdag van start gaan.
Dat blijkt uit diverse mediaberichten over de participatie van Nijmeijer aan de gesprekken. Omdat Nijemeijer de Nederlandse nationaliteit heeft en momenteel in Cuba verblijft, zou de kwestie rond haar visum zijn vertraagd.
De Overijsselse verbaasde in 2007 vriend en vijand toen bekend werd dat zij zich bij de Colombiaanse terreurgroep had aangesloten. Sindsdien zijn er ook geruchten geweest dat ze intern met straffen te maken had. Het feit dat ze nu gaat meedoen aan de onderhandelingen, bewijst echter dat ze het vertrouwen van de leiding heeft.
Volgens de berichten moet Nijmeijer de internationale pers te woord gaan staan, omdat ze meerdere talen spreekt.
Maandagochtend werd een interview bekend dat Nijmeijer in de Cubaanse hoofdstad Havana heeft gegeven aan een aan de FARC gelieerd radiostation. Daarin vertelt ze dat de organisatie hoge verwachten heeft van de gesprekken in Olso.
„Het kan in één dag opgelost zijn”, zegt de uit Denekamp afkomstige Nijmeijer. De regering moet dan wel openstaan voor sociale gerechtigheid voor de mensen. „Vrede is niet alleen dat de guerrilla de wapens inlevert”, stelt ze. Ze zegt dat de Cubaanse rebel Che Guevara altijd nog een voorbeeld is voor de Colombiaanse beweging. Pas aan het eind van het gesprek gaat ze in op de gewapende strijd en de komende vredesonderhandelingen.
Nijmeijer begon het interview kort in het Nederlands. „Ik wil ook graag een groet in het Nederlands uitspreken voor het Nederlandse volk, dat misschien op de hoogte is van de situatie in Colombia.”
Om daadwerkelijk te kunnen afreizen naar Noorwegen en daar aan de gesprekken met de regering deel te nemen, is het ook nodig dat het arrestatiebevel tegen Nijmeijer in Colombia wordt opgeheven.
De Colombiaanse president Santos nam eerder dit jaar het initiatief om rond de tafel te gaan zitten met de linkse guerrillabeweging. Tijdens de gesprekken is geen staakt-het-vuren van kracht, omdat daar eerder misbruik van is gemaakt.
De marxisten van de FARC begonnen in de jaren 60 als een ultralinkse guerrilla van boeren. Die heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een terroristische beweging, die zich staande houdt met behulp van drugscriminaliteit, afpersing en ontvoeringen.