Schröder, Blair en Chirac gaan praten over Irak
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, de Britse premier Tony Blair en de Franse president Jacques Chirac komen zaterdag in Berlijn bijeen om te proberen hun ruzie over Irak achter zich te laten en hun toekomstig beleid met betrekking tot Irak op elkaar af te stemmen. Dat werd dinsdag bekend.
Chirac komt morgen al naar Berlijn voor een reguliere Duits-Franse top. De aansluitende ontmoeting met Blair is een poging van Duitsland en Frankrijk om de eenheid in Europa te herstellen. Of zij hun standpunten met elkaar zullen kunnen verzoenen, is echter de vraag. Schröder en Chirac hebben een Amerikaanse ontwerpresolutie over Irak onlangs nog verworpen omdat deze naar hun mening onvoldoende duidelijkheid verschafte over de overdracht van het bestuur aan de Irakezen en een te kleine rol toebedeelde aan de Verenigde Naties. Groot-Brittannië steunt de resolutie. Een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, afgelopen weekeinde in Genève, leverde geen overeenstemming op.
Een Britse woordvoerder zei dat de drie leiders in Berlijn niet zullen blijven stilstaan bij de onenigheid uit het verleden, maar zich concentreren op „hoe we de doelen bereiken die we allemaal delen - een democratische en economisch welvarende toekomst voor het land.”
Drie dagen na de bijeenkomst in Berlijn begint in New York de 58e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar de Amerikaanse president George Bush zijn Irak-beleid zal verdedigen. In de marge daarvan zal mogelijk een ontmoeting plaatsvinden tussen Bush en Schröder, wier relatie door de Irak-crisis ernstig verstoord is geraakt.