Topman justitie Egypte weigert op te stappen
CAIRO (ANP/AFP) – De Egyptische procureur-generaal Abdel Maguid Mahmoud weigert op te stappen. Hij negeert daarmee de opdracht van president Mohammed Mursi om zijn functie neer te leggen en af te reizen naar Rome om ambassadeur bij het Vaticaan te worden.
Vrijdag heeft Mahmoud steun gekregen van belangrijke magistraten. De voorzitter van de Club van Rechters, Ahmed al-Zind, zei in de krant al-Ahram dat de rechters met hun steun aan Mahmoud de scheiding van machten en de onafhankelijkheid van de rechtspraak dienen.
Mursi beval donderdag het vertrek van Mahmoud, nadat rechters onder anderen leden van een knokploeg van ex-president Hosni Mubarak hadden vrijgesproken. De groep van 24 beklaagden, onder wie de twee parlementsvoorzitters van destijds, zouden verantwoordelijk zijn voor een aanval op betogers tegen het bewind van Mubarak op 2 februari 2011 in Caïro. Sommige aanvallers reden op kamelen.
Allen werden deze week vrijgesproken tot woede van veel Egyptenaren die willen dat de steunpilaren van het 11 februari 2011 gevallen regime worden berecht. Mahmoud zou als lid van het vorige regime de zaak van de aanklagers opzettelijk hebben verprutst en op vrijspraak hebben aangestuurd. De verontwaardiging bracht ook Mursi in verlegenheid omdat die heeft beloofd de verantwoordelijken voor misstanden van Mubaraks regering (1981-2011) voor de rechter te slepen, met name degenen die begin vorig jaar geweld tegen betogers gebruikten of lieten plegen.
Mursi komt uit de conservatieve Moslim Broederschap die het vrijwel constant sinds de oprichting in 1928 aan de stok heeft gehad met de regeringen van het land, vooral met de militaire regimes van na de staatsgreep van 1952. Mursi is sinds 30 juni de democratisch gekozen president. Hij probeert de macht af te nemen van hoge militairen en magistraten, vrijwel allemaal voormalige Mubarak-aanhangers en verstokte tegenstanders van de broederschap. De rechterlijke macht heeft het parlement dat na de val van Mubarak werd gekozen, in juni ongrondwettelijk verklaard. De Moslim Broederschap en een radicalere islamitische partij hadden in dat parlement een grote meerderheid.