„Commissie-Meurs schept duidelijkheid”
RIJSWIJK (ANP) – De Orde van Medisch Specialisten is blij met het rapport van commissie-Meurs naar inkomens in de zorg. „Het onderzoek schept duidelijkheid over de inkomsten van met name de vrijgevestigde medische specialisten”, constateert de Orde.
De commissie rapporteerde dat de inkomsten van zelfstandig werkende medisch specialisten in Nederland hoog zijn in vergelijking met andere landen, hoewel hun omzet sinds 2010 met 20 procent is gedaald. Zelfstandige specialisten verdienen volgens het rapport gemiddeld 211.000 euro per jaar. Daar moeten ze ook hun arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen van betalen, maar fiscaal hebben zij wel enkele voordelen. Per saldo levert dat een vrijgevestigd specialist een bruto inkomen van 180.000 euro per jaar op.
Voor dat geld zetten relatief weinig specialisten (zowel in loondienst als zelfstandig) wel een ‘uitstekende gezondheidzorg’ neer, concludeert de Orde uit het rapport. „Ze werken gemiddeld 55 uur per week, ook in avond- en nachtdiensten”, meldt de belangengroep. Vergeleken met andere landen blijft het aantal ingrepen relatief laag. „Ze doen veel en zwaar werk, nemen continu belangrijke beslissingen en hebben een hele lange opleiding gevolgd. Dan is een relatief hoog salaris niet zo’n probleem.”
De Orde is voorstander van een zorgcultuur waarin artsen meer de tijd nemen om te praten met patiënten en op zoek gaan naar alternatieven voor ingrepen. Dat zou aan kunnen sluiten bij het voorstel van de commissie om te experimenteren met een verdienmodel dat gebaseerd is op geboekte gezondheidswinst in plaats van de hoeveelheid ingrepen. „Maar zelfs als je je meer op kwaliteit dan kwantiteit gaat letten, blijft er natuurlijk een bepaalde vraag van patiënten. Je wilt natuurlijk absoluut geen wachtlijsten zoals we dat in de nadagen van het kabinet-Kok hadden.”