Binnenland

Holman

”Imams aan zet”, zo luidde het verwachtingsvolle thema van een bijeenkomst in Amsterdam.

16 September 2003 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Dertien imams kregen vorige week een inburgeringscertificaat en zij mochten zich onder leiding van een moefti (zeg maar hun baas) verdedigen tegen allerlei opmerkingen over homoseksuelen, democratie en rechtsstaat, de positie en de behandeling van de vrouw en antisemitische uitspraken. De Rode Hoed, een voormalig kerkgebouw, was geheel gevuld.

Het kwam er echter niet van. Voor de kansel, onder het stoffige orgel, hield de moefti een slaapverwekkend betoog over de verdraagzaamheid van de koran. Hij omzeilde handig alle teksten over de heilige oorlog en niemand informeerde ernaar. De moeftie prees de democratie, maar daarbij dient te worden aangetekend dat de beste man afkomstig was uit Turkije, zo’n beetje de enige islamitische staat met een democratisch gekozen regering.

De aanwezige imams bleken het Nederlands te slecht te beheersen om in debat te gaan. Als zij dat al hadden gewild, want gespreksleider was Theodor Holman. Jawel, dezelfde die eerder in het nieuws én voor de rechter kwam toen hij in een column alle christenhonden misdadigers noemde. Hij werd toen helaas niet in het ongelijk gesteld. Dan zal hij ook wel van leer trekken tegen de islam, denk je dan. Niets daarvan. Hij vulde de avond met grapjes over zichzelf, sprong met zijn onderwerpen van de hak op de tak en haalde zich het ongenoegen van de zaal op de hals door mensen niet te laten uitspreken. Aan het eind van het debat constateerde Holman dat de meeste onderwerpen niet aan de orde waren gekomen.

Dat hij als columnist niet deugde, wisten we al, maar ook als gespreksleider valt er aan hem weinig eer te behalen.

Ad Ermstrang

Kunstwerk
Een modern kunstwerk over de Heilige Geest. Dat is afgelopen zaterdag in de rooms-katholieke kerk De Krijtberg aan het Singel in Amsterdam onthuld. Door middel van het ontsteken van een vuur werd een stalen constructie met verschillende gekleurde glazen platen gepresenteerd. Het door Leontien Kurpershoek ontworpen geheel is doorzichtig.

„Deze kerk is neogotisch, gebouwd tussen 1880 en 1883”, vertelt pastoriesecretaris Monique Raassen. „We vonden dat er, te midden van allerlei neogotische afbeelden, een modern kunstwerk moest komen.”

Is het niet wat vreemd om de Heilige Geest om deze manier af te beelden?

„De Heilige Geest is ook als duif verbeeld.”

Dat is een bijbels beeld.

„Dat is zo. We maken geen áfbeelding van de Heilige Geest, maar een vérbeelding. Het blijft iets vluchtigs, iets ongrijpbaars. De Heilige Geest maakt zeker deel uit van de Drie-eenheid, maar is het minst concreet. Ik kan me voorstellen dat mensen uit reformatorische kring hier moeite mee hebben. Die hebben natuurlijk ook bezwaren tegen andere beelden uit de rooms-katholieke kerk. Maar ook in mijn eigen kerk loopt niet iedereen warm voor dit moderne kunstwerk. Ik vind het geen dissonant. Het kunstwerk valt niet erg op, het hangt in een nis in de zijbeuk van de kerk.”

Johannes Visscher

Rolstoel
Het verhaal doet een beetje denken aan de kousenverkoper die met gaten in de sokken rondloopt: De nieuwe huisvesting van de Provinciale Gehandicaptenraad Groningen (PGG) is zeer slecht toegankelijk voor mensen in rolstoel. Het is voor hen een hele toer om binnen te komen. De glazen deur is zwaar en de bel zit te hoog. Binnen ontbreekt een lift. Ook een gehandicaptenlift is nergens te vinden. „Ik ben het er helemaal mee eens dat dit niet leuk is”, reageert mevrouw A. Hofstee, directeur van de Samenwerkende Patiënten- en Consumentenorganisaties (SPC), waar de Groningse gehandicaptenraad onder valt.

„We moesten de oude huisvesting verlaten. We stonden voor de keus: of de straat op of verdergaan in een pand dat slecht toegankelijk is. We zijn inmiddels bezig om aanpassingen voor gehandicapten te maken. De stoep buiten is al opgebroken. Binnen een paar weken komen er een lift, een nieuwe entree en een invalidentoilet. Andere aanpassingen, zoals bredere deuropeningen, willen we in een later stadium doorvoeren. Nu moeten rolstoelgebruikers, als ze door een deuropening gaan, een beetje op hun vingers letten. We zijn op zoek naar financiën om die veranderingen te kunnen doorvoeren.”

Dat kan dus nog wel maanden duren.

„Dat is inderdaad nog onzeker.”

Johannes Visscher

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer