Overleg na coup Guinee-Bissau
Daags na de militaire staatsgreep in Guinee-Bissau heeft legerleider Verissimo Correia Seabre maandag met politieke partijen en maatschappelijke en religieuze groeperingen gesproken over de vorming van een voorlopige regering die verkiezingen moet gaan voorbereiden in het West-Afrikaanse land.
Dat meldde de ambassade van Portugal, de vroegere koloniale mogendheid.
Joao Queiroz, eerste secretaris van de ambassade, zei dat de hoofdstad Bissau, waar een nachtelijk uitgaansverbod is afgekondigd, ’s nachts rustig was gebleven. Maandag waren nog maar weinig soldaten op straat te zien, zei hij, en de luchthaven en de grenzen zijn weer opengesteld. Een inwoner bevestigde dat het gewone leven weer zijn gang heeft genomen. Auto’s en taxi’s rijden, mensen gaan naar hun werk en de winkels zijn open, zei hij per telefoon.
President Kumba Yala, die door het leger verantwoordelijk is gesteld voor de beroerde economische situatie waar Guinee-Bissau zich in bevindt, werd zondag opgepakt en gedetineerd in een kazerne in Bissau. Maandag mocht hij naar zijn huis, dat onder militaire bewaking werd gesteld.
Yala kwam in 1999 aan de macht na verkiezingen die een eind maakten aan een opstand waarbij elf maanden eerder de regering van president Joao Bernardo Vieira werd afgezet. Yala had beloofd verkiezingen uit te schrijven, maar is daar tot viermaal toe op teruggekomen. De afgelopen jaren hebben de Verenigde Naties en Amnesty International zich bezorgd getoond over mensenrechtenschendingen onder zijn bewind.
Portugal, West-Afrikaanse landen als Nigeria en Senegal en VN-secretaris-generaal Kofi Annan hebben de staatsgreep veroordeeld, maar vakbondsleiders en oppositiepartijen in Guinee-Bissau juichten de omwenteling toe en hebben een voor deze week geplande staking afgeblazen.