Buitenland

Analyse: Romney als sterkste uit de bus in eerste debat

DENVER – Mitt Romney is als beste uit de bus gekomen in het eerste nationale tv-debat met zittend president Barack Obama. Of de Republikein daarmee zijn kansen op een plaats in het Witte Huis heeft vergroot, is intussen nog maar de vraag.

Mr. Richard Donk
4 October 2012 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 23:32

Mitt Romney kon wel een steuntje in de rug gebruiken. In de peilingen stond hij de afgelopen weken fors achter op Obama. En dus ging ​de Republikeinse kandidaat gisteravond in Denver vol in de aanval.

President Obama leek af en toe enigszins aarzelend en had soms enkele minuten nodig om zijn punt te maken. Diverse keren moest hij debatleider Jim Lehrer om extra tijd vragen om zijn betoog af te maken. Romney kwam daarentegen zelfverzekerd over, keek Obama recht in de ogen en interrumpeerde zijn rivaal met verve.

Hoofdthema van het debat was, zoals verwacht, de kwakkelende Amerikaanse economie. En daar openbaarde zich precies de fundamentele ideologische scheidslijn tussen beide kandidaten. Want hoewel Romney en Obama links en rechts met cijfers smeten en tot in detail op sommige kwesties ingingen, kwam de discussie in feite maar op één ding neer: de visie op de rol van de overheid.

Obama gaf –in lijn met de Democratische traditie– toe dat de overheid niet de oplossing voor álle problemen is, maar dat zij wel een essentiële rol speelt in het aanjagen van economische groei en het verzekeren van een eerlijke verdeling van de welvaart voor alle Amerikanen.

Romney erkende weliswaar 
de waarde van een basale overheid, maar ziet als haar belangrijkste doel dat zij uit het vaarwater van vrije mensen blijft en de ondernemersgeest aanwakkert.

Dat fundamentele verschil van inzicht leidde tot tal van confrontaties, variërend van de verplichte ziektekostenverzekering tot het al dan niet verlagen van belastingen.

Romney dringt sterk aan op belastingverlaging. Onzin, vindt Obama. „De omvang van de belastingverlagingen waar u over spreekt, gouverneur, zou eindigen in diepe ellende voor de bevolking en helpt ons al helemaal niet om te groeien.”

Romney op zijn beurt poogde het beeld recht te zetten dat zijn plannen alleen de rijke Amerikanen bevoordelen. „U heft niet alleen belasting van Donald Trump (een van de rijkste Amerikanen, RD), maar ook van al die kleine ondernemingen die een kwart van de arbeiders in Amerika in dienst hebben. U verhoogt de belastingen en vermoordt de werkgelegenheid.”

Of Romneys optreden in Denver hem electoraal voordeel heeft opgeleverd, zullen de peilingen van de komende dagen moeten uitwijzen. Als hij stijgt, maakt hij nog een kans op 6 november. Als hij gelijk blijft, heeft de Republikein een ernstig probleem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer