Bouterse benadrukt soevereiniteit Suriname
PARAMARIBO (ANP) – President Desi Bouterse ziet het als zijn plicht om de soevereiniteit van Suriname te beschermen tegen aanvallen vanuit het buitenland. Dat zei hij tijdens zijn jaarrede die hij donderdag uitsprak bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar.
Bouterse doelde met zijn uitspraak op de kritische houding van de Nederlandse regering over de omstreden amnestiewet, die het Surinaamse parlement in april goedkeurde. Deze wet zorgt er voor dat de verdachten van de 8 decembermoorden, onder wie Bouterse, geen straf zullen krijgen.
„Het is ons onvervreemdbaar recht om onze eigen wetgeving te maken zonder verantwoording naar welk buitenland dank ook af te leggen. Als die soevereiniteit wordt ontkend, dan heeft de regering de plicht die veilig te stellen”, zei Bouterse aan het eind van zijn jaarrede. Hoe dat veiligstellen er uit zou moeten zien, lichtte hij niet toe.
Bouterse benadrukte in zijn toespraak dat Suriname er macro-economisch erg goed voor staat. Dit is vooral te danken aan de inkomsten uit de goud- en oliesector. Daarnaast heeft een strak monetair beleid volgens hem voor stabiliteit gezorgd. De president benadrukte dat zijn regering er alles aan zal doen om deze goede economische situatie nu ook ten goede te laten komen aan het Surinaamse volk. „Ik beloof plechtig dat er betere tijden voor het volk zullen aanbreken”, zei hij.
De goede economische situatie heeft er toe geleid dat Suriname het zonder ontwikkelingsgeld uit Nederland prima redt. De 8 miljoen euro die Nederland nog op de begroting heeft staan voor Suriname lijkt daarom niet echt nodig, liet Bouterse tussen de regels door weten. „De post buitenlandse deviezen op onze begroting bedraagt momenteel 950 miljoen Amerikaanse dollars. En dan is er een land dat ons 8 miljoen euro wil geven”, zei hij lachend.
Een van de belangrijkste zaken waar Bouterse het komende jaar aan wil werken, is verbetering van het onderwijs in het binnenland van Suriname. „De onderwijssituatie in het binnenland staat er nu zeer slecht voor”, zei hij. Het is de bedoeling dat het werken in het minder ontwikkelde binnenland aantrekkelijker wordt, zodat meer bevoegde leerkrachten daar les willen gaan geven.