Internationaal protest tegen mogelijk uitzetten Arafat
Er komen uit het buitenland steeds meer protesten tegen het ’principebesluit’ van de Israëlische regering om de Palestijnse leider Arafat te ’verwijderen’.
Na de Europese Unie en de VS keerde vrijdag Rusland zich tegen de mogelijke verbanning van Arafat. Ook China en de Arabische Liga spraken zich tegen de mogelijke maatregel uit. Secretaris–generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties zei dat de verbanning van Arafat „niet wijs" zou zijn.
De Europese Commissie noemde het besluit vrijdag een „verschrikkelijke fout", met mogelijk ernstige gevolgen voor het Midden–Oosten. De Commissie zegt gewoon diplomatiek contact te blijven houden met Arafat als een democratisch gekozen president.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wees er vrijdag op dat „president Arafat de gekozen leider is van het Palestijnse volk". Diens verbanning zal de spanningen tussen Israël en de Palestijnen verder doen toenemen, aldus de Chinezen.
Moskou noemde een mogelijke uitzetting een „serieuze politieke fout met negatieve gevolgen". Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de maatregel „een definitief einde zou maken aan het uitzicht op een vreedzame regeling van het Palestijns–Israëlisch conflict en tot oncontroleerbare gebeurtenissen volgens het slechtste scenario zou leiden".
Het Israëlische veiligheidskabinet stemde donderdag in principe in met het verwijderen van Arafat, omdat de Palestijnse leider een „obstakel voor de vrede" zou zijn. Maar het leger heeft nog geen stappen daartoe ondernomen.
De Arabische Liga zei vrijdag dat de verbanning van Arafat „rampzalige" gevolgen zal hebben voor de hele regio. Een woordvoerder van de Liga liet weten dat een dergelijke stap „alle pogingen om vrede te bewerkstellingen zou beëindigen". De Palestijnse terreurorganisatie al–Aqsa Martelaren Brigades, dreigde vrijdag Israël „overal aan te vallen", als Arafat wordt verbannen.
De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Maher heeft alle landen die tegen het uitzetten van Arafat zijn, opgeroepen bij Israël erop aan te dringen de beslissing terug te draaien. Eerder noemde de Egyptische president Mubarak het besluit van Jeruzalem een „monumentale fout".
Indonesië, het land waar de meeste moslims ter wereld wonen, sprak zich vrijdag eveneens uit tegen een mogelijke verbanning. Een dergelijke maatregel „komt de stabiliteit in de regio niet ten goede", aldus een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken. Jakarta liet weten ook andere landen te zullen mobiliseren om tegen de Israëlische beslissing te protesteren.