Buitenland

’Libië gevrijwaard van Franse aanklachten’

De overeenkomst tussen Libië en de nabestaanden van de inzittenden van een DC–10 van de Franse vliegtuigmaatschappij UTA die in 1989 boven Niger explodeerde, betekent dat Parijs alle gerechtelijke stappen tegen Libië laat vallen. Dat meldde het Libische persbureau JANA vrijdag.

ANP/AFP
12 September 2003 16:10Gewijzigd op 14 November 2020 00:33

Tripoli en de nabestaanden van de slachtoffers van de bomaanslag ondertekenden donderdag een akkoord over een schadevergoeding. De Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin zei dat hiermee de weg vrij is voor de Verenigde Naties om de sancties tegen het Noord–Afrikaanse land op te heffen.

Het regime in Libië had eerder al met Parijs afgesproken om per persoon ongeveer 30.000 dollar schadevergoeding te betalen. Nadat het Noord–Afrikaanse land dit jaar echter bereid was gebleken om in totaal 2,7 miljard dollar uit te betalen aan de nabestaanden van de aanslag op een Amerikaans toestel boven Lockerbie, wilde Frankrijk meer geld zien.

Als daarover geen akkoord zou worden bereikt, dreigde Frankrijk zijn vetorecht te gebruiken in de VN–Veiligheidsraad, die moet stemmen over het opheffen van de VN–sancties tegen Libië. De VN–strafmaatregelen werden ingesteld na de aanslag boven Lockerbie in 1988. Door die aanslag op het PanAm–toestel kwamen in totaal 270 mensen om het leven. Een speciaal Schots gerechtshof heeft een Libiër voor die aanslag veroordeeld.

De stemming over de kwestie in de Veiligheidsraad werd eerder deze week op aandringen van de Franse ambassadeur uitgesteld tot vrijdag. Minister De Villepin zei dat Parijs nu kan instemmen met het zo snel mogelijk beëindigen van de sancties tegen Libië. Overigens hebben de Verenigde Staten eigen strafmaatregelen tegen Libië afgekondigd. Die zijn tot nu toe niet van de baan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer