Evangelisatie Horst krijgt nieuw pand
Vraag een rooms-katholiek in Horst naar de hervormde evangelisatie en hij kijkt je glazig aan. Met een nieuw pand op een nieuwe plek wordt dat anders, denkt evangelist Peter van Oerle. „Wij willen echt wat gaan betekenen in het dorp.”
Het is niet verwonderlijk dat de doorsnee-inwoner uit het Limburgse Horst evangelisatiepost Rehoboth niet weet te vinden. Het gebouw, een voormalig makelaarskantoor, ligt naast een parkeerterrein, net buiten het centrum. Een manshoog hek omheint het lage blauw-witte gebouw, dat weinig ramen heeft. Het bord bij de deur vertelt dat de Nederlandse hervormde evangelisatie op gereformeerde grondslag zondags tweemaal evangelisatiediensten belegt.
Evangelist Peter van Oerle is zich bewust van de weinig aantrekkelijke uitstraling van het pand. „We zitten hier in een verloren hoek. Het woord Rehoboth op de gevel zegt mensen niets, dus we krijgen hier bijna nooit aanloop.”
Medio december moet daar verandering in komen. Dan verhuist de post naar een centrale plek in Horst, het voormalig jeugdcentrum De Vlies aan de Gastendonkstraat. Het gebouw oogt nu nog weinig toegankelijk met zijn geblindeerde ramen en betonnen muren. Binnen is alles zwart geschilderd. Er hangen grote ventilatoren aan het plafond dat gestut wordt door gouden pilaren.
Maar alles wordt anders, zegt Van Oerle. Met wijde armgebaren beschrijft hij hoe het er over een halfjaar uit moet zien: een grote, lichte zaal met podium en preekstoel, een ruimte voor Bijbelstudie en wellicht een kiosk met boeken en folders. „Het gebouw moet een open uitstraling krijgen, zodat inwoners gemakkelijk even binnenkomen voor een kopje koffie en een praatje. We willen graag een band opbouwen met de mensen uit de wijk.”
Sinds 2006 werkt Van Oerle (30) uit Wijk en Aalburg drie dagen in de week als evangelist in Horst. Hij verzorgt de catechese, kinderclub en Bijbelstudieavonden, doet huisbezoeken, onder anderen bij asielzoekers, en gaat acht keer per jaar voor in de zondagse eredienst. De overige diensten worden verzorgd door hervormde en hersteld hervormde predikanten en kandidaten uit het hele land.
De post telt momenteel negentig leden, van wie er zo’n vijftig de kerkdiensten bezoeken. Het aantal is al jaren stabiel. De leden komen, behalve uit Horst zelf, uit Venlo, Helden, Helenaveen en andere plaatsen in de omtrek, van Maasbracht in het zuiden tot Boxmeer in het noorden. Hun achtergrond is divers: hervormd, gereformeerd vrijgemaakt, christelijk gereformeerd en rooms-katholiek. Ook is er een aantal vluchtelingengezinnen uit Burundi, Birma en Bhutan. „We zijn een toevluchtsoord voor protestanten in Limburg”, lacht Van Oerle.
De diversiteit aan bezoekers heeft iets moois, maar zorgt ook wel eens voor problemen, erkent de evangelist. „Soms worden verschillen uitvergroot en komt datgene wat ons bindt minder aan de orde. We zijn zo vaak bezig om elkaar de maat te nemen. Dat vind ik wel eens ontmoedigend. We hebben elkaar juist hier in Limburg hard nodig.”
Het percentage rooms-katholieken dat de post bezoekt is niet hoog. Van Oerle: „Het bezoeken van een protestantse kerkdienst is voor roomsen een hoge drempel. Naar aanleiding van folderacties met Kerst en Pasen heb ik lang contact gehad met een oudere rooms-katholieke man. Hij had honger naar het Woord en kon met tranen in de ogen zitten luisteren. Toen zijn vrouw stierf en hij een andere vrouw leerde kennen, verbrak hij het contact. Dat vond ik heel moeilijk.”
Behoudende rooms-katholieken hechten veel waarde aan uiterlijke zaken, merkt Van Oerle. „Ze gaan naar de kerk, nemen deel aan de eucharistie en leven trouw mee met de kerk. Maar Bijbelonderzoek kennen ze niet. Er is minder sprake van een persoonlijk geloof, van een levende band met de Heere Jezus. Mensen leven in een grote geestelijke leegte.”
Wat is zijn boodschap aan hen? „Geen persoon is gelijk, elk mens heeft zijn eigen achtergrond. Ik probeer te zijn zoals de Heere Jezus in de geschiedenis van de Emmaüsgangers. Hij liep mee, luisterde naar hun klachten, ging met hen in gesprek en gaf Bijbels onderwijs. Het is dus heel belangrijk om goed te luisteren voordat je met je eigen verhaal komt.”
Van Oerle bemerkt dat er in de gereformeerde gezindte soms hard geoordeeld wordt over rooms-katholieken. Hij keurt dat niet goed. „Veel roomsen zijn onwetend. Ze zijn opgevoed met het idee dat ze door de werken hun zaligheid kunnen verdienen. Ik voel daarom meer medelijden dan veroordeling.”
Mooie momenten waren er voor de evangelist toen een Irakees met een moslimachtergrond vrijmoedig getuigde van zijn geloof in de Heere Jezus. Ook toen hij een vluchtelingenmeisje het avondgebedje ”Ik ga slapen, ik ben moe”, dat hij haar had geleerd, hoorde zingen. „Aan vluchtelingen kan ik veel meegeven. Andersom leer ik ook veel van hen.”
De evangelist zou in de toekomst graag het werk in de post willen uitbouwen, maar loopt tegen het gebrek aan menskracht aan. „Er zijn ideeën voor een busje met evangelisatiemateriaal waarmee we in het centrum kunnen staan. Het voertuig zou ’s zondags kunnen worden gebruikt om bezoekers op te halen. Het probleem is dat de weinige mensen van onze evangelisatie al zo veel taken hebben. Ze moeten ook de tuin onderhouden, het gebouw schoonmaken en bestuurstaken vervullen.”
Toevluchtsoord voor protestantse Limburgers
Het begin van Rehoboth ligt in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Enkele mensen waren geraakt door het Woord van God en wilden meer over de Bijbel te weten komen. Ds. D. J. Budding, destijds hervormd predikant te Nederhemert, gaf gehoor aan hun vraag. In februari 1985 werd er door de gemeente in Nederhemert en de hervormde gemeente in Hedel een evangelisatieavond gehouden in café ’t Ostenriekske. In datzelfde jaar was Stichting Evangelisatie Limburg een feit.
Later werden er bijeenkomsten belegd in het Gasthoes, een voormalig ziekenhuis. De bezoekersaantallen groeiden. Rooms-katholieken, protestanten en zoekers kwamen op de avonden af. Soms waren er meer dan vijftig aanwezigen.
In 1987 werd de eerste kerkdienst gehouden in de kapel van het Gasthoes en werd er een eigen gebouw aangekocht aan het Cuppenpedje. L. van der Sluijs uit Veenendaal werkte één dag per week in Horst. J. A. J. Bals werd in 1991 de tweede evangelist. J. P. J. van Oerle is sinds 2006 parttime in dienst.
Toen in 2004 de Protestantse Kerk in Nederland ontstond, werd besloten het bestuur zowel uit predikanten van de PKN als van de Hersteld Hervormde Kerk te laten bestaan.