Rotterdam wil hulp Rijk bij spreiding kansarmen
De gemeente Rotterdam vraagt het Rijk maatregelen te treffen die een meer evenwichtige verdeling van kansarme nieuwkomers over het land tot resultaat hebben. Het doel is om deze mensen met hun kinderen een beter toekomstperspectief te geven.
De mogelijkheden van Rotterdam om kansarmen voldoende kansen te bieden om kansrijk te worden, raken uitgeput. Deze noodkreet wordt de Tweede Kamer volgende week in een petitie aangeboden.
„Spreiding van achterstandsgroepen op basis van etniciteit kan niet aan de orde zijn en een allochtonenstop is absurd”, betoogde het CDA donderdag tijdens een interpellatiedebat in de gemeenteraad van Rotterdam waarin het ging over maatregelen om problemen in achterstandswijken aan te pakken. „Er moet veel gebeuren, het water loopt ons over de schoenen. Dit is een belangrijke discussie, die we moeten voeren. We moeten voorkomen dat er nieuwe Millinxbuurt-achtige wijken ontstaan.” Wethouder M. G. T. Pastors (Leefbaar Rotterdam) stelde dat het college nooit iets zal doen wat volgens de grondwet niet mag.
De PvdA had om een debat gevraagd met wethouder Pastors. Deze had in een interview met het Rotterdams Dagblad gepleit voor een allochtonenstop en voor „een hek rond Rotterdam.” Die uitlatingen waren de PvdA in het verkeerde keelgat geschoten. De socialisten wilden weten wat de wethouder precies bedoelde en of hij namens het college had gesproken.
De jaarlijkse minderhedenmonitor van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) vertelt al jaren hetzelfde verhaal: Rotterdam verkleurt, verjongt, is arm en de problemen in achterstandswijken worden in toenemende mate groter.
D. Schrijer, bestuurder van de deelraad Charlois, pakte dit signaal op. Hij uitte een noodkreet in de vorm van een ingezonden stuk in het Rotterdams Dagblad. Die goed gemikte sneeuwbal groeide uit tot een politieke lawine, aangezwengeld door Leefbaar Rotterdam.
PvdA-fractievoorzitter H. P. L. Cremers erkende de problemen die in achterstandswijken spelen. „Maar ras en land van herkomst zijn niet de oorzaak van maatschappelijke problemen. Criminaliteit heeft een kleur, maar kleur is per definitie geen oorzaak voor criminaliteit. Etniciteit kan nooit de basis zijn voor beleid om de gesignaleerde problemen aan te pakken”, betoogde hij.
Wethouder Pastors beaamde dat, maar voegde er wel aan toe dat de problemen niet zijn ontstaan door een stijging van autochtone kansarmen in bepaalde wijken. „De problemen hebben te maken met allochtonen”, aldus Pastors. „Rotterdam wordt dominant allochtoner. Er zit echter een limiet aan om deze mensen te helpen. Dat kunnen we niet alleen. We hebben de gemeenten in de regio en het Rijk nodig. Er moet in deze stad iets gebeuren op het gebied van de bevolkingssamenstelling. Dat moeten we aan de voorkant oppakken. We zien de autochtonen en de beter opgeleide allochtonen naar de betere wijken vertrekken of de stad verlaten. Daarom is het college voor spreiding, bijvoorbeeld door middel van woningtoewijzing.”
Het symbolische hek rond Rotterdam zou niet uit de mond van Pastors zijn gekomen, maar is een door de interviewer getypeerde samenvatting geweest van zijn opvatting.
De PvdA toonde zich niet in alle opzichten tevreden met het standpunt van Pastors. Wel dat hij van mening is dat spreiding op basis van etniciteit niet kan. Wethouder Pastors riep de fracties op concrete voorstellen van het college af te wachten. Hij deed de toezegging daar medio oktober mee te komen.