Binnenland

Gemeente Staphorst in de ban van te bolle brug

STAPHORST – De gemeente Staphorst is in de ban van een brug. De betonnen constructie in een nieuwe rondweg is veel te bol, waardoor diepladers stranden.

Van onze correspondent
20 September 2012 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 23:16
De bolle brug waarop diepladers vastlopen. Foto Eelco Kuiken
De bolle brug waarop diepladers vastlopen. Foto Eelco Kuiken

Dat is een groot probleem, want de weg verbindt de rijksweg A28 met bedrijventerrein De Baarge midden in Staphorst. Een oplossing die 260.000 euro moet kosten, is volgens de meeste politieke partijen te duur.

Al een jaar lang is de brug in de Achthoevenweg het gesprek van de dag. Vorig jaar zomer kwam het euvel aan het licht, doordat de tot dan toe doodlopende weg werd doorgetrokken en er een rondweg ontstond. De brug lag er al jaren, in afwachting van de realisatie van de rondweg. Vrachtverkeer mag sinds de opening van de weg niet meer door een woonwijk rijden. Niet lang na dit besluit liep de eerste dieplader vast.

Totdat het probleem is verholpen, krijgen diepladers ontheffing van het verbod om door de wijk te rijden. Dat levert gevaarlijke situaties op omdat de route langs scholen en een kinderdagopvang voert.

Tien jaar geleden werden er in opdracht van de gemeente Staphorst drie nieuwe bruggen geplaatst op bedrijventerrein de Esch II. De twee andere overgangen zijn geen probleem, de derde wel.

Begin dit jaar kwamen B en W met een oplossing die 325.000 euro moest kosten. De politiek vond dit te gortig. Nu ligt er een nieuw voorstel voor 260.000 euro. De brug krijgt volgens dat plan een nieuw, vlakker dek, maar blijft wel een brug.

De politieke partijen zetten echter opnieuw de hakken in het zand. Alle partijen behalve het CDA vinden de oplossing te duur. Gemeentebelangen, PvdA, SGP en ChristenUnie vinden dat een duiker en een bak zand moeten voldoen.

Volgens verkeerswethouder Brand (CDA) waren de vrachtwagens tien jaar geleden nog niet zo groot en was deze ellende niet te voorzien. Bovendien zijn er destijds deskundigen bijgehaald om tot een goede bolling te komen. Maar volgens de fractievoorzitter van de lokale partij Gemeentebelangen stamt de wet die wegafmetingen regelt al uit 1994 en waren de problemen wel degelijk te voorzien.

Het CDA is het eens met Brand. Hij vindt dat de brug een mooie entree is voor het bedrijventerrein. Het is volgens hem nodig dat de constructie wordt aangepast en bovendien is een duiker volgens hem niet veel goedkoper. „Alleen de sloop van het betonwerk kost al een ton.”

Het lijkt er echter op dat de brug alsnog moet wijken voor een bak zand en een duiker. Wie er ook verantwoordelijk is voor de fout, het herstel ervan gaat de gemeente zeker veel geld kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer