Alzheimer Nederland vraagt alzheimer te helpen overwinnen
„Hé, dat is leuk. Hoe gaat het met je?” Een vrouw spreekt expres een onbekende passant aan. „Ik ken u helemaal niet”, is de verbaasde reactie. Kort daarop is een man het slachtoffer. „Weet je het niet meer?” vraagt de vrouw met een stralende glimlach aan de voorbijganger die er niets van zegt te snappen. Uiteindelijk krijgen de mensen een kaartje in handen gedrukt met de tekst: „Met dit gevoel hebben alzheimerpatiënten dagelijks te kampen. Help alzheimer te overwinnen. Dan hoeft niemand zichzelf te verliezen.” Het verzoek om een donatie ontbreekt niet.
Alzheimer Nederland ging onlangs met een verborgen camera de straat op en confronteerde willekeurige passanten op de hierboven beschreven manier met dementie. Ze werden aangesproken als oude bekenden. Even voelden deze voorbijgangers wat het betekent om de greep op de werkelijkheid kwijt te zijn. Alzheimerpatiënten hebben daar dagelijks mee te kampen.
Het filmpje markeerde vorige week de start van de publiekscampagne van Alzheimer Nederland ”Help alzheimer overwinnen. Dan hoeft niemand zichzelf te verliezen”. Uit onderzoek van deze organisatie onder 500 Nederlanders blijkt dat 91 procent van de ondervraagden bang is de controle over het eigen leven te verliezen. Het gros, 86 procent, ziet controle als een voorwaarde voor een aangenaam leven. Alzheimer Nederland hoopt met de campagne meer mensen te activeren in de strijd tegen deze hersenziekte.
Volgens Alzheimer Nederland blijkt uit het onderzoek dat deze ziekte niet of nauwelijks leeft bij mensen die niet bij de ziekte zijn betrokken. Zij weten niet dat een op de vijf mensen een vorm van dementie krijgt, dat de ziekte ongeneeslijk is en dat de aandoening doodsoorzaak nummer vier is. In Nederland kampen 250.000 mensen met de ziekte, terwijl ruim 1 miljoen Nederlanders in hun nabije omgeving met dementie hebben te maken. Elk uur krijgen vier mensen in Nederland de diagnose dementie.
Dementie is, mede vanwege de vergrijzing, hard op weg om volksziekte nummer 1 te worden. Terwijl volgens Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland, de zorg voor mensen met deze ziekte nu al onder druk staat. „De urgentie voor een structurele oplossing voor dementie neemt daarom sterk toe. Dat begint met aandacht voor de ziekte. Alleen als bij iedereen het besef doordringt dat het zo goed als zeker is dat dementie jou of een naaste kan overkomen, zijn mensen bereid om mee te helpen.”
Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat er binnen twintig jaar een oplossing voor dementie gevonden kan worden, aldus Alzheimer Nederland. Daarom wil de organisatie de komende jaren meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk maken. En dat kost veel geld. Het zal Broekema goed gedaan hebben dat 89 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt dat er een oplossing komt voor de ziekte van Alzheimer.