Speciaal toezicht Kosovo formeel beëindigd
PRISTINA (ANP/AFP) – De internationale instantie die toezicht op Kosovo hield, de Internationale Stuurgroep (ISG), heeft maandagmiddag zijn deuren in de hoofdstad van Kosovo, Pristina, gesloten. De groep werd aangevoerd door de Internationale Civiele Vertegenwoordiger, de Nederlander Pieter Feith.
Hij sprak in het Albanees toen hij verklaarde dat „het toezicht op Kosovo voorbij is, de ISG heeft besloten dat de periode van onafhankelijkheid onder toezicht is beëindigd”. Voor veel Kosovaren is dit een enorme stap naar werkelijke onafhankelijkheid na 4 jaar als een protectoraat aan de hand van westerse mogendheden te hebben gelopen.
Feith meent volgens Britse media dat „het volk van Kosovo nu moet tonen dat ze de instellingen wil benutten die we hebben helpen bouwen”. Feith had feitelijk het laatste woord in ‘politiek Pristina’, waar de etnische Albanese meerderheid in 2008 de onafhankelijkheid uitriep tot woede van Belgrado.
Servië heeft nooit erkend dat Kosovo, ooit de bakermat van de orthodox-christelijke Servische natie, zich heeft afgescheiden. Kosovo wordt nog steeds door meer dan helft van de landen ter wereld niet erkend, inclusief Rusland en vijf landen binnen de EU. Nederland erkent de onafhankelijkheid van Kosovo wel.
Kosovo beslaat een oppervlakte die ongeveer net zo groot is als een kwart van Nederland. Er wonen 2 miljoen mensen en het is een van de armste streken van Europa met een werkloosheidspercentage van 40 procent. Het wordt daarnaast geplaagd door corruptie en criminaliteit. Helemaal onafhankelijk is Kosovo niet. Om over de stabiliteit te waken zijn er nog steeds 5000 man van de NAVO gelegerd. De NAVO verjoeg feitelijk het Servische gezag in 1999 met bombardementen op toenmalig Joegoslavië. Politie en justitie worden in Kosovo zo goed en zo kwaad als dat kan, geregeld door de EU-missie Eulex waarvan het mandaat net weer 2 jaar is verlengd.