Buitenland

VS zien nog steeds heil in sancties tegen Iran

JERUZALEM/TEHERAN – Ondanks de dreigende oorlogstaal die Israël de afgelopen tijd aan het adres van Iran heeft geuit, zoeken de Verenigde Staten hun heil nog altijd in sancties. Hillary Clinton: „We stellen geen deadlines.”

Mr. Richard Donk
10 September 2012 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 23:05
Hillary Clinton. Foto EPA
Hillary Clinton. Foto EPA

Al wekenlang gonst het van de geruchten over een mogelijke Israëlische aanval op Iran. Jeruzalem maakt zich grote zorgen over de nucleaire activiteiten van de Islamitische Republiek en is bang dat Teheran in het geheim aan de productie van kernwapens werkt.

Iran houdt op zijn beurt vol dat het zijn atoomprogramma uitsluitend voor vreedzame doeleinden gebruikt. Recente rapporten van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen geven echter aan dat Iraanse wetenschappers wel degelijk werken aan technologie die nodig is om kernwapens te produceren. Ook zou Iran steeds meer nucleaire installaties naar geheime locaties verplaatsen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn minister van Defensie Ehud Barak hebben de laatste tijd herhaaldelijk laten doorschemeren dat Israël klaar is om Iran aan te vallen als dat land zijn nucleaire activiteiten niet stopzet.

Er gaat vrijwel geen dag voorbij zonder uitlatingen van beide politici over de kwestie Iran. Soms subtiel, in een paar zinnetjes tijdens een persconferentie of een passage in een interview. Maar Barak en Netanyahu schromen ook niet om flink van leer te trekken.

Afgelopen week nog joeg Netanyahu de Amerikaanse ambassadeur in Israël tegen zich in het harnas. Volgens de premier is Amerika veel te laks in de aanpak van Iran. Washington vertrouwt op de effectiviteit van strafmaatregelen, maar dat is een uiterst naïeve gedachte, aldus Netanyahu, die volgens Israëlische media zijn zelfbeheersing verloor tijdens een onderhoud met de Amerikaanse vertegenwoordiger.

Israël wil dat de Verenigde Staten Iran een deadline stellen voor het stoppen met zijn nucleaire activiteiten. Als Teheran daar niet aan voldoet, moet Amerika de Islamitische Republiek met militaire middelen daartoe dwingen, vindt Jeruzalem.

Maar deadlines stellen is nu net niet wat het Witte Huis van plan is. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton benadrukte zondag nog eens dat sancties „veruit de beste benadering” zijn om Iran van het ontwikkelen van kernwapens af te houden. Volgens haar zijn de strafmaatregelen wel degelijk effectief.

Daarover lopen de meningen uiteen. De Iraanse munteenheid rial daalde dit weekeinde in één dag 7 procent in waarde. Dat zou op economisch gebied een duidelijke graadmeter zijn dat de sancties werken. Ook loopt Iran inmiddels tot 25 procent van zijn olie-inkomsten mis.

Daar staat tegenover dat Iran zijn capaciteit om uranium te verrijken nog altijd uitbreidt en steeds meer centrifuges bouwt op nauwelijks te bombarderen ondergrondse locaties. Ook kondigde Iran dit weekeinde aan dat het binnenkort een zelfontwikkelde ballistische kruisraket gaat testen. Kennelijk slagen de machthebbers er, ondanks de geïsoleerde positie van het land, in dit soort activiteiten te blijven ontplooien.

Intussen gaat de kwestie Iran ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen steeds meer beheersen. De Republikeinse kandidaat Mitt Romney maakte dit weekeinde in een interview met nieuwszender NBC gehakt van Obama’s standpunt ten aanzien van Iran. „De president heeft ons geen stap verder weg gebracht van een nucleair Iran. Dat is de grootste fout in zijn buitenlands beleid.”

Openlijk pleiten voor een Amerikaanse aanval op Iran deed Romney echter niet. Volgens hem moeten de Verenigde Staten alle middelen die ze ter beschikking hebben aanwenden om het Iraanse nucleaire programma te laten „ontsporen.” De militaire optie moet daarbij nadrukkelijk op tafel blijven, aldus Romney.

Ondanks de weigering van 
Washington om zich vast te leggen op een deadline voor Iran, houden de VS wel degelijk rekening met een mogelijk militair treffen tussen beide landen. De afgelopen maanden heeft Amerika een forse troepenmacht in de Perzische Golf opgebouwd.

De VS stuurden een extra vliegdekschip, mijnenvegers en aanvalsschepen naar de Perzische Golf. Ook breidde Washington het aantal straaljagers op Amerikaanse bases in het gebied uit.

De Verenigde Staten hebben Iran gewaarschuwd dat sluiting van de strategische Straat van Hormuz niet zal worden geaccepteerd. Via die zee-engte verloopt het grootste deel van de olie-export uit het Golfgebied.

Ook kan de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio als rugdekking voor Israël dienen, mocht dat land met een grootschalige tegenaanval te maken krijgen.

De komende weken zullen vermoedelijk cruciaal blijken. Analisten voorspellen dat áls er een militaire confrontatie tussen Israël en Iran komt, die voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 6 november zal plaatshebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer