Verrassende kunst langs de Lek
KRIMPEN A/D LEK – Rivieren spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Schepen, riet, boerderijen en windmolens bepalen hun beeld. Kunstenaars uit het hele land lieten zich er afgelopen jaar door inspireren. Een kunstroute voert bezoekers tot half september langs de resultaten. In bijzonder fraaie locaties langs beide oevers van de Lek.
„O, als ik zoo eens peins aan de velen, die hier aan het water baat zouden kunnen vinden. Die toch maar blijven zwerven naar mondaine rustelooze badplaatsen of zich groote vermoeiende reizen naar de bergen getroosten, (…) brr… dan begrijp ik maar niet hoe niet duizenden deze boeien afwerpen en op eigen vertier de onvermengde vreugde zoeken gaan waar ze nog is… aan onze prachtige rivier.”
In deze en andere beeldende woorden schildert schrijver Herman de Man begin vorige eeuw de Alblasserwaard en de Krimpenerwaard. Hij beschrijft ze rond 1920 vanaf de rivier, varend op de raderboot Kapitein Kok. De titel van zijn boek ”Hollanders komt naar het water” koos de Vereniging Krimpener Kunstwaard als thema voor het kunstevenement ”Kunststroming”, dat zaterdag van start ging en tot 16 september loopt.
Alle kunstenaars moesten ten minste één werk rond dit thema maken”, vertelt voorzitter Gerjo Goudriaan. „Sommigen hebben zelfs hun hele expositie hieromheen gemaakt.” De Lek krijgt vaak weinig aandacht, vindt ze. „Hij slingert overal tussendoor. Ondertussen geeft hij dorpen bestaansrecht en vormt een inspiratiebron voor iedereen die in de polder wil leven.”
Met zorg hebben de organisatoren de locaties aan de deelnemende kunstenaars toegewezen. In de voormalige kantine van scheepsmotorenfabriek Bolnes hangen bijvoorbeeld schilderijen met voorstevens van binnenvaartschepen. Je kunt de geur van diesel bijna ruiken.
De locaties versterken in hoge mate de kunstbeleving. Goudriaan: „Je kunt bijvoorbeeld molen De Regt in Nieuw-Lekkerland bezoeken. Daar loop je normaal niet zomaar binnen.” Verder leidt de route onder meer langs twee schepen –„de kunstwerken staan in het ruim”–, boerderijen, het Zilvermuseum in Schoonhoven en Eendenkooi Bakkerswaal in Lekkerkerk. Goudriaan: „Alle plekken zijn bijzonder, verrassend. Dat heeft ook mooie kunst aangetrokken, vanuit het hele land. We hebben wel moeten selecteren. Uit bijna 60 inschrijvingen hebben we er 43 overgehouden. De kunstenaars komen echt overal vandaan, niet alleen uit de regio.”
Met de zes veren kunnen bezoekers de rivier oversteken. Ook dat onderdeel maakt de route bijzonder. Goudriaan: „De Lek vormt altijd een scheiding. De grens van gemeenten, waterschappen, weekbladen, noem maar op. De bewoners rond de Lek ervaren die grens steeds. Tijdens het werven van sponsorgelden kregen we daarom positieve reacties. Dit project overspant de rivier. Het maakt juist onze overeenkomsten zichtbaar.”