Slob gedegen en bedachtzaam politicus
DEN HAAG (ANP) – Arie Slob is niet de geruchtmakendste politicus, maar wel een van de degelijkste en bedachtzaamste. Hij probeerde met vicepremier André Rouvoet in de periode van het vierde kabinet-Balkenende, toen de ChristenUnie voor het eerst ging regeren, een bemiddelende rol te spelen tussen CDA en PvdA, maar het kabinet viel voortijdig over de voortzetting van de missie in Afghanistan.
De ChristenUnie kwam weer in de oppositie terecht, maar speelde dit jaar met D66 en GroenLinks een sleutelrol bij de totstandkoming van het Lenteakkoord, nadat de PVV met het minderheidskabinet-Rutte had gebroken. Slob voerde met financieel specialiste Carola Schouten namens zijn partij de onderhandelingen.
Slob is een duizendpoot. Anders dan bij de grote fracties moeten de leden van de kleinere fracties niet vechten om een aansprekende portefeuille van onderwerpen, maar juist scherpe keuzes maken bij deelname aan overleggen en debatten om te voorkomen dat het werk hun boven het hoofd groeit. De vroegere leraar geschiedenis en maatschappijleer Slob schuwt de hardheid in het debat niet, maar is niet uit op confrontatie. Hij gaat op zoek naar medestanders om door een amendement of motie het beleid wat in de gewenste richting bij te sturen.
Slob groeide op in een gereformeerd-vrijgemaakt gezin van tien kinderen. Zijn vader, een middenstander, overleed, toen Slob 19 jaar was. Hij is zijn moeder nog altijd dankbaar dat ze hem liet studeren. „Mijn studie geschiedenis heeft me mede gevormd tot wie ik ben. Enig historisch besef kan in mijn werk als Kamerlid geen kwaad. Het geeft vaak ook een extra dimensie aan het nadenken over onderwerpen”, zei hij eens.
Slob begon zijn carrière in zijn woonplaats Zwolle. Hij was daar van september 1993 tot maart 2001 lid van de gemeenteraad voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee partijen die ruim 10 jaar geleden opgingen in de ChristenUnie.