EU eist intrekking Amerikaans FSC-programma
Na de afwijzing door de Wereldhandelsorganisatie eist de Europese Unie onverkort intrekking van exportvoordelen die Amerikaanse bedrijven genieten. Maar de Unie zint niet louter en alleen op sancties. Zij is bereid compensatie te aanvaarden, zoals een betere toegang voor Europese bedrijven tot de Amerikaanse markt via lagere invoertarieven.
De WTO velde maandag een definitief oordeel over het zogeheten Foreign Sales Corporations-programma. Dat maakt de weg vrij voor sancties, overeenkomend met de geraamde schade ofwel 4 miljard dollar via heffingen op Amerikaanse producten.
Een topambtenaar van de Europese Commissie wekte dinsdag echter nadrukkelijk de indruk dat de EU niet op oorlogspad is. Europa eist onverkort intrekking van FSC. „We moesten na een WTO-besluit onze bananenpolitiek aanpassen. Dat was een pijnlijke zaak, maar we hebben het gedaan.”
Maar compensatie voor de geleden schade, in plaats van sancties, behoort tot de mogelijkheden, ook al is dat een tijdelijke oplossing. Maar de Unie prefereert handelsbevorderende maatregelen boven handelsbelemmerende, voegde hij eraan toe. Hij wilde niet verder in details treden. De WTO moet eerst het schadebedrag nog vaststellen en dan zouden de beoogde bedrijfstakken aangewezen moeten worden. Maar de Unie lijkt geen genoegen te nemen met compensaties op staalgebied. „Er is geen direct verband tussen FSC en het staalconflict met Washington. FSC is FSC, staal is staal.”
Een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Handel bevestigt dat er geen verband is tussen de twee dossiers. „Dat staat er helemaal los van”, zei hij vastberaden. Volgens hem moet de VS de uitspraak van de WTO uitgebreid bestuderen.
De Amerikanen gaan ook bekijken of ze hem kunnen loslaten op fiscale douceurtjes die Europese landen aan hun bedrijven geven. Washington heeft bedenkingen bij bepaalde Nederlandse en Belgische belastingregels. De Unie ziet zo’n onderzoek met vertrouwen tegemoet. „Waarom hebben ze die dan niet eerder aangevochten”, stelde de Commissie-ambtenaar.
De VS willen dat de zaak ’in dialoog met de handelspartner’ moet worden opgelost. Het ministerie gaat ook in overleg met het Amerikaanse Congres en met de industrie. De topfunctionaris vraagt de EU om een ’constructieve benadering’ en het bredere belang dat beide landen hebben - een vrije wereldhandel - niet uit het oog te verliezen.