Buitenland

„Verloren Europese generatie dreigt”

VERSAILLES (ANP) – De Europese jeugdwerkloosheid loopt op. Bijna 5,5 miljoen jongeren onder de 25 jaar in de Europese Unie zitten zonder baan, blijkt uit recente Europese cijfers. Over dit probleem organiseert het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), de Brusselse variant van het Nederlandse adviesorgaan SER, een congres in het Franse Versailles. Vijf vragen over jeugdwerkloosheid aan econoom Ton Wilthagen (Tilburg University).

30 August 2012 16:50Gewijzigd op 14 November 2020 22:54

Hoe verhoudt de Nederlandse jeugdwerkloosheid zich tot die in andere Europese landen?

„Lange tijd hadden in Nederland meer jongeren dan waar ook in Europa een baan. De afgelopen maanden zijn we ingehaald door Duitsland en Oostenrijk. Daar is het werkloosheidspercentage respectievelijk 7,9 en 8,8 procent. Nederland staat op de derde plek met een percentage van 9,3. Helemaal onderaan staan Griekenland en Spanje. Daar heeft meer dan de helft van de jongeren geen werk.”

Welke jongeren hebben moeite met het vinden van een baan?

„In Nederland zijn dat vooral mensen met een lage opleiding in een sector die het zwaar heeft door de crisis. Denk aan mensen die werken in het toerisme of kappers. In Griekenland en Spanje maken een hoge opleiding en de sector eigenlijk niets uit. Het is daar als jongere praktisch onmogelijk een baan te vinden.”

Hoe gaan jongeren met werkloosheid om?

„Je ziet dat jongeren in Nederland hun gang naar de arbeidsmarkt uitstellen door een extra opleiding te volgen. Dat wordt hen steeds moeilijker gemaakt, onder meer met de langstudeerboete. Maar in Griekenland en Spanje is de situatie dramatisch. Mensen blijven veel langer thuiswonen of ze nemen hun ouders weer in huis. Dat is goedkoper in het levensonderhoud en bovendien kunnen ze soms profiteren van het pensioen van hun ouders. Mensen proberen ook op een creatieve manier wat extra geld te verdienen, bijvoorbeeld door groenten uit hun moestuin te verkopen.”

Moeten we vrezen voor een verloren generatie?

„Zeker. Ook in Nederland ben ik daar bang voor. De structurele economische crisis dreigt ook voor structurele jeugdwerkloosheid te zorgen. Als jongeren geen werk krijgen, kunnen ze ook geen huis kopen en stellen ze het krijgen van kinderen uit.”

Hoe krijgen we jongeren weer aan het werk?

„Europa zou het probleem serieus moeten nemen en er een Eurotop over moeten organiseren. Op nationaal niveau zou Den Haag met gemeentes de handen ineen moeten slaan om te zorgen dat jongeren die net van school komen, niet werkloos aan de kant blijven staan. Er moeten jeugdwerkgarantieplannen komen, waarvoor de hulp van het bedrijfsleven nodig is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer