Binnenland

„Verfbom was gelukwens voor Máxima”

Hij had nooit de bedoeling om het huwelijkspaar te beledigen, toen hij op 2 februari 2002 met een tas vol zakjes waterverf langs de route van de Gouden Koets ging staan, zo zei de 28-jarige J. V. maandag voor het gerechtshof in Amsterdam.

ANP
9 September 2003 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

Toen hij de koets dan toch raakte met één zakje met witte waterverf, waarvan hij niet had gedacht dat dat ooit zou lukken, was dat „slechts een aanval op het instituut monarchie, die wordt belichaamd door de Gouden Koets.”

De daad wordt in andere culturen zelfs als een vrolijke uiting gezien, betoogde V. „Máxima, die van Argentijnse afkomst is, zou deze uiting net zo gemakkelijk kunnen interpreteren als een gelukwens. Bij het Argentijnse carnaval is het traditioneel gebruikelijk elkaar zakjes water en poederverf toe te werpen.”

De in Haarlem wonende V., alias de witte waterwerper, werd vorig jaar door de politierechter veroordeeld tot een boete van 250 euro. De politierechter meende dat de actie niet anders kon worden gezien als „minachting voor het bruidspaar.” Hij vond het extra jammer dat het incident plaatsvond tijdens de rijtoer van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, omdat „dit bij uitstek een vertoon van hun waardigheid is.” Het incident was wereldwijd op te televisie te zien.

Ook zijn raadsman M. Pestman bepleitte dat het gooien van een verfbom nooit als belediging mag worden opgevat. „Zijn protest was niet gericht tegen Willem-Alexander en Máxima, maar op het ambt dat zij wellicht binnenkort zullen bekleden. Het was niet persoonlijk, maar politiek van aard.” Met het Argentijnse carnaval in het achterhoofd had V. „beter een ander voorwerp kunnen kiezen om het paar te beledigen.”

Bovendien is een andere verdachte, bekend als de boze Volkskrant-lezer, ook niet veroordeeld voor belediging, betoogde Pestman. Deze man gooide op 2 februari een Volkskrant naar de koets en riep daarbij de woorden ”Leve de Republiek”. „Het feit dat de waterverfwerper de koets wel heeft weten te raken en de boze Volkskrant-lezer niet, maakt natuurlijk geen verschil.”

Aanklaagster Y. Kruyer vond het gooien van een verfbom wel een belediging en eiste een boete van 250 euro, conform de straf van de politierechter. „Verdachte heeft bewust verfzakjes meegenomen om zijn minachting duidelijk te maken naar degenen die in de koets zaten.” Ook tegen de man die een in limonade gedrenkte tampon gooide naar de Gouden Koets, is 250 euro boete geëist.

Het hof doet op 22 september uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer