IAEA dringt bij Iran aan op helderheid
Iran geeft te weinig informatie over zijn mogelijk geheime kernwapenprogramma. Dat moet anders, vindt het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohammed al-Baradei.
Als Iran geen openheid van zaken geeft, zal de IAEA aandringen op scherpere en onaangekondigde inspecties bij het land.
Irans medewerking aan het IAEA is verbeterd, maar het geeft toch nog te weinig informatie om de ware aard van zijn nucleaire activiteiten te kunnen blootleggen. Daarom is het zaak dat Iran de komende weken een volledige en waarheidsgetrouwe verklaring aflegt over deze activiteiten, aldus al-Baradei.
De IAEA-raad zal er naar verwachting bij Iran op aandringen scherpere en onaangekondigde inspecties door de IAEA toe te staan. Al-Baradei zei dat Iran snel zijn handtekening moet zetten onder zo’n maatregel. „Hoe meer transparantie er wordt gegeven, des te meer garantie wij kunnen bieden”, zei hij. De uitkomst zal volgens al-Baradei van grote invloed zijn op het non-proliferatieregime in de hele wereld.
De Iraanse afgevaardigde in de 35 leden tellende raad, Ali Akbar Salehi, zei voorafgaand aan de bijeenkomst dat Iran bereid blijft de kwestie van de inspecties met het IAEA te bespreken, maar dat dat aanbod van tafel verdwijnt als de raad deze week met zijn beoordeling „het hele proces in het honderd schopt.”
De Amerikaanse regering besloot afgelopen week geen resolutie in te dienen waarin Iran wordt beschuldigd van schending van de non-proliferatieregels. Waarschijnlijk zal Iran slechts worden opgeroepen uitleg te geven over onduidelijkheden en tegenstrijdigheden waar het IAEA blijkens een recent rapport in Irak op is gestuit. Mogelijk zal de resolutie een ultimatum aan Iran bevatten om met de gewenste informatie over de brug te komen.
Volgens het IAEA-rapport zijn in een Iraanse fabriek sporen gevonden van verrijkt uranium, dat wordt gebruikt bij de fabricage van kernwapens. Ook is geconstateerd dat Iran proeven uitvoert die wijzen op het bestaan van een kernwapenprogramma. Volgens Iran moet het verrijkte uranium al in de installaties hebben gezeten toen deze van een niet nader genoemd land werden overgenomen. Het IAEA wil onder andere weten waar Iran de besmette installaties vandaan heeft, wanneer ze zijn aangekocht en waarvoor ze sindsdien zijn gebruikt.
In een geheim rapport dat pas later deze week door de bestuursraad wordt besproken, herhaalt al-Baradei dat de IAEA-inspecteurs die tot kort voor de oorlog in Irak zijn geweest geen aanwijzingen hebben gevonden voor kernwapenactiviteiten. Het land was er toen zo slecht aan toe dat daar ook nauwelijks sprake van kon zijn, staat in het rapport. Fabrieken, financiën en programma’s verkeerden in deplorabele staat. Het vroegere kader van specialisten bestond niet meer en veel belangrijke figuren hadden de pensioengerechtige leeftijd bereikt of waren het land uitgevlucht, aldus het rapport.