Buitenland

EU: Hamas is terroristische organisatie

De Europese Unie gaat de extremistische Palestijnse beweging Hamas in haar geheel tot terroristische organisatie uitroepen.

AP
8 September 2003 12:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU zaterdag besloten in Italië. Tot nu toe beschouwde de EU alleen de gewapende tak van de groep, Hamas Izzedine al-Qassamin, als een terroristische organisatie.

Directe aanleiding tot het besluit van de ministers vormt een door Hamas gepleegde zelfmoordaanslag op 19 augustus op een bus in Jeruzalem, die aan twintig mensen het leven kostte. De aanslag leidde tot wraakacties van Israël en vormde de opmaat tot de beëindiging van het bestand dat Hamas en een andere extremistische Palestijnse groep, de Islamitische Jihad, eind juni hadden afgekondigd.

Het besluit van de EU-ministers, dat in de komende weken geformaliseerd zal worden, betekent mogelijk dat de tegoeden van alle onderdelen van Hamas, waaronder ook liefdadigheidsinstellingen en welzijnsorganisaties, in de EU worden bevroren. Hierover moet echter nog worden gepraat, omdat Frankrijk bedenkingen heeft tegen een dergelijke maatregel. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin zei dat individuele EU-landen zelf moeten beslissen over een eventuele bevriezing van de tegoeden van Hamas.

De EU-ministers reageerden teleurgesteld op het aftreden van de Palestijnse premier Mahmoud Abbas, zaterdag, als gevolg van een machtsstrijd met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Javier Solana, coördinator van het buitenland- en veiligheidsbeleid van de EU, is momenteel in het Midden-Oosten voor gesprekken met de Palestijnen en met Israël.

Israël schendt de mensenrechten van de Palestijnen met zijn militaire controleposten, uitgaansverboden en omheining van grote delen van de Westelijke Jordaanoever. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelt dat in een vandaag gepubliceerd rapport over de beperkingen die het Israëlische leger de Palestijnse bevolking oplegt.

Amnesty vindt onder meer dat Israël moet stoppen met de bouw van een 600 kilometer lang hekwerk langs de Westelijke Jordaanoever. Tienduizenden Palestijnen ondervinden dagelijks hinder van de afrastering, gevormd door hekken, muren, prikkeldraad en loopgraven. Israël schendt de mensenrechten van de Palestijnen omdat het de Palestijnen de toegang ontzegt tot voedsel, water, gezondheidszorg, onderwijs en werk, stelt de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Israël zijn de maatregelen nodig om aanslagen te voorkomen. Amnesty merkt evenwel op dat er ondanks de vele veiligheidsmaatregelen, die de Palestijnse economie grote schade toebrengen, nog steeds zelfmoordaanslagen worden gepleegd.

De helft van de Palestijnen is werkloos, stelt de mensenrechtenorganisatie. Rond de 60 procent van de 3,5 miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook leeft in armoede en moet rondkomen van minder dan 2 dollar per dag. Volgens Amnesty heeft Israël onder internationaal recht als bezettende macht in de Palestijnse gebieden de plicht voor voedsel en medicijnen te zorgen, maar laat het dat na.

Amnesty pleit onder meer voor de oprichting van een internationaal team dat toezicht moet houden op de naleving van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer