Caribische gemeenten: kleine rol verkiezingen
KRALENDIJK (ANP) – Op 12 september neemt ook de bevolking van Caribisch Nederland deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. In totaal gaat het om nog geen 15.000 stemmers op de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba, die na de staatkundige hervorming van de Nederlandse Antillen in 2010 voor het eerst rechtstreeks mogen stemmen.
De Rijksdienst Caribisch Nederland is op Bonaire (ruim 11.000 stemmers), St. Eustatius (ruim 2.000) en Saba (1000) inmiddels begonnen met een informatiecampagne in de lokale media. Maar het is de vraag of de verkiezingen heel erg leven.
Op Bonaire werd begin deze week een verhoging van 50 procent van de prijs van elektriciteit en water aangekondigd, waarmee alle eventuele aandacht voor de Nederlandse verkiezingen verslapte. Voor veel inwoners van de Engelstalige eilanden St. Eustatius en Saba is Nederland nog steeds een ver-van-mijn-bedshow.
Niet alle partijen doen ook mee in Caribisch Nederland. Zo zijn de Piratenpartij, Partij voor Mens en Spirit (MenS) en de Liberaal Democratische Partij (LibDem) uitgesloten van deelname. Nederlandse politici hebben tot nu toe weinig interesse in de eilanden. PVV-leider Geert Wilders landde afgelopen zaterdag op Bonaire, maar dat was voor een vakantie.
Politici die wel campagne voeren, zijn onder meer Ron de Haan, kandidaat op de lijst van Nederland Lokaal die onlangs Bonaire bezocht. Arjan Erkel, nummer 23 op de kandidatenlijst van het CDA, bezoekt later deze maand Bonaire. St. Eustatius en Saba slaat hij over vanwege „lastige vliegverbindingen”.
Verder was er enige commotie omdat Hero Brinkman van Democratisch Politiek Keerpunt in interviews in Nederlandse kranten zei dat de gezaghebber van Bonaire corrupt zou hebben gehandeld bij de behandeling van de ondersteuningsverklaringen. De gezaghebber stelde daarop te gaan onderzoeken of er aanklacht tegen Brinkman komt.
De eilanden Curaçao, Aruba en Sint Maarten, zijn ‘autonome landen binnen het Koninkrijk’ en vallen niet binnen een Nederlandse kieskring. Nederlanders in Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen alleen hun stem uitbrengen als ze ten minste 10 jaar in Nederland hebben gewoond of in Nederlandse openbare dienst werkzaam zijn en zich tijdig hebben geregistreerd. In het verleden maakten niet heel veel mensen gebruik van die mogelijkheid.