Urker kotter test nieuwe visserijtechniek
URK – De Urker Eurokotter UK 317 test momenteel, gedurende acht weken, een nieuwe visserijmethode waarmee mogelijk 40 tot 45 procent brandstof kan worden bespaard.
De nieuwe techniek maakt gebruik van elektrisch aangedreven trilnaalden die de platvis in het net moeten leiden. Platvis, vooral tong, ligt meestal verscholen in de zeebodem. Het net zweeft iets boven de bodem. De visser moet de tong opjagen zodat de vis in het net komt.
Bij het traditionele boomkorvissen moet de kotter zware zogeheten wekkerkettingen in het water laten die voor de netten uit over de zeebodem slepen om de tong te laten schrikken. Dat kost veel kracht en dus brandstof en het woelt de zeebodem centimetersdiep om.
De pulstechniek voor de vangst van vissen zoals tong en schol is tot nu toe het enige alternatief voor de boomkor met wekkerkettingen. Het vistuig is in dat geval voorzien van elektrodes waardoor de tong met stroomstootjes wordt opgeschrikt.
De pulstechniek werkt goed, maar is ook kwetsbaar. Bovendien is ze officieel nog verboden en moet de EU er ontheffing voor verlenen. Enkele tientallen Nederlandse vissers testen de pulstechniek. In het Europees Parlement gaan steeds meer stemmen op om het elektrisch vissen met de pulskor meer ruimte te geven.
De visserijmethode die de UK 317 test, biedt nieuwe, diervriendelijker perspectieven. Tijdens het vissen met trilnaalden wordt wel stroom gebruikt om de lijnen voor het net te laten trillen, maar er komt geen stroom vrij in het water. De tong schrikt toch en een ontheffing is niet nodig. De techniek met trilnaalden zorgt ook voor veel minder schade aan de zeebodem dan het traditionele boomkorvissen. Bovendien zou de kotter slechts op minimale snelheid hoeven te varen en dat zorgt voor brandstofbesparing.
De idee voor dit zogeheten Fiberproject ontstond twee jaar terug bij patenthouder ESU. Via de Nederlandse Vissersbond is subsidie aangevaagd. Afgelopen voorjaar stelden staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en het Europees Visserij Fonds in totaal 350.000 euro beschikbaar.
„We zullen ongetwijfeld kinderziektes in het nieuwe fibersysteem moeten overwinnen”, zegt Derk Jan Berends, secretaris van de Vissersbond. „Of het systeem echt een goed alternatief zal zijn voor bestaande technieken zoals boomkor en pulskor zal moeten blijken. De subsidie maakt het in elk geval mogelijk om de veelbelovende vangtechniek beschikbaar te krijgen voor onze vloot.”