Chinese kritiek op Amerikaanse rapport over godsdienstvrijheid
WASHINGTON/PEKING – De Chinese regering heeft kritiek geleverd op het maandag verschenen rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over wereldwijde godsdienstvrijheid. Volgens Peking geeft het document blijk van arrogantie en onwetendheid.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, presenteerde maandag het jaarlijkse rapport van haar ministerie over religievrijheid in de wereld. Daarin werd vooral kritiek geleverd op Afghanistan, Pakistan, Iran en Noord-Korea, maar ook op China.
In de Chinese provincie Tibet zou sprake zijn van „ernstige” onderdrukking van de godsdienstvrijheid, evanals in de westelijke regio Xinjiang, waar veel moslims wonen. Tibetaanse regio’s zagen in 2011 een toename van het aantal zelfverbrandingen, wat volgens het rapport mede voortkomt uit strengere wetgeving ten aanzien van religieuze uitingen door boeddhisten.
Peking verwijt Washington inmenging in binnenlandse aangelegenheden en zegt dat het rapport is gebaseerd op „onbevestigde mediaberichten” en „ongegronde beschuldingen van illegale groeperingen en organisaties” met bijbedoelingen. De VS proberen andere landen hun eigen normen met betrekking tot religievrijheid op te leggen „ongeacht historische en culturele verschillen.”
Europa
Kritiek viel er maandag ook te beluisteren op Europa. De Verenigde Staten betreuren dat „steeds meer landen in Europa, waaronder België en Frankrijk, de kledingvoorschriften aanscherpen”, wat de moslimbevolking benadeelt – een duidelijke verwijzing naar het verbod op het dragen van een boerka. Terwijl landen in Europa „in etnische, raciale en religieuze zin steeds diverser” worden, gaan die demografische ontwikkelingen gepaard met „xenofobie, antisemitisme en anti-islamitsche gevoelens”, luidt de sombere conclusie.
Nederland
Ook als het gaat om antisemitisme krijgt Frankrijk van de Amerikanen een tik op de vingers. Er is sprake van een wereldwijde stroming die zich kenmerkt door „revisionisme, ontkenning of verheerlijking van de Holocaust, verzet tegen Israël of vandalistische daden.” Naast Frankrijk worden ook genoemd Egypte, Oekraïne, Venezuela, Hongarije en Nederland.
Klik hier voor een uitgebreide samenvatting van het rapport en een overzicht per land.