Binnenland

Vloedgolf kan alleen in heuvelland ontstaan

SLENAKEN/WAGENINGEN (ANP) – De vloedgolf die de dorpen Slenaken en Gulpen in de nacht van zaterdag op zondag trof, komt in Nederland praktisch nooit voor. Het gaat om een hier zeer ongebruikelijk verschijnsel dat wel een jaarlijks terugkerend fenomeen is in met name de Alpen of de Pyreneeën. Dat zei Grieta Spannenburg van Meteo Consult zondag.

30 July 2012 07:12Gewijzigd op 14 November 2020 22:23
Slenaken. Foto ANP
Slenaken. Foto ANP

In ruim een half uur tijd viel zaterdagavond in het Waalse grensplaatsje Hombourg, gemeente Plombières in het Land van Herve, zo’n 60 millimeter regen. Ter vergelijking: normaal valt in de hele maand juli 80 millimeter neerslag. Die enorme hoeveelheid water zocht via de meanderende Gulp een weg naar beneden. Het verval tussen Hombourg en Slenaken bedraagt 73 meter, waardoor de stroom fors aanzwol. Een vloedgolf was daarvan het gevolg.

De afstand tussen Hombourg en Slenaken bedraagt zo’n 5 kilometer. Ook in Slenaken regende het zaterdagavond, maar veel minder dan in het Belgische grensgebied. „De Alpen in Duitsland en Frankrijk kennen dit verschijnsel veel meer. In de Alpen en de Pyreneeën horen mensen aan het gerommel dat het een paar kilometer verderop regent. Ze merken daarvan zelf eerst niets. Een tijdje later verandert het lieflijke beekje bij hen dan plotseling in een woeste stroom. In Spanje gebeurt iets dergelijks elk jaar wel een paar keer. Zoiets trof ook Slenaken.”

Door dit soort vloedgolven worden in de Franse, Duitse en Spaanse bergen met de regelmaat van de klok auto’s en campings weggespoeld. „Maar in Nederland heb je dat eigenlijk niet. Dat komt ook omdat we hier maar weinig heuvels hebben. Zuid-Limburg heeft zulke heuvels wel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer