Bloedig offensief Assad in Aleppo
ALEPPO/DAMASCUS (ANP/RTR/DPA) – In Aleppo, de grootste stad van Syrië, is het regeringsleger dit weekeinde in het offensief gegaan met gevechtsvliegtuigen, helikopters en artillerie. In de bestookte woonwijken zijn vele tientallen doden gevallen, onder wie meer dan 20 kinderen.
De rebellen tegen het Assadbewind zitten in het zuidwestelijke district Salaheddine, maar ook in andere wijken. In sommige rebellenbolwerken die door verslaggevers zijn bezocht, was de hele bevolking gevlucht. Troepenconcentraties wijzen erop dat de belaagde regering zich opmaakt voor een beslissende aanval op het economische hart van het land.
Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is in Aleppo sprake van de zwaarste militaire confrontatie in Syrië sinds het begin van de opstand in maart 2011. De internationale Syrië-bemiddelaar Kofi Annan zei zaterdag te vrezen voor een „ophanden zijnde slag” om Aleppo met zijn 2,5 miljoen inwoners. De voormalige VN-topman riep de strijdende partijen op tot „zelfbeheersing” om verder bloedvergieten te voorkomen. De Ghanees riep de wereldmachten op de handen ineen te slaan om de strijdende partijen tot een politieke oplossing te bewegen. Ook de Franse president François Hollande riep de VN-Veiligheidsraad op zo snel mogelijk in te grijpen. Een krachtige resolutie is tot nu toe tegengehouden door veto’s van Rusland en China.
De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Elaraby, zei zondag dat er bij de slag om Aleppo sprake is van oorlogsmisdaden. Volgens de oud-rechter van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zullen de schuldigen uiteindelijk worden gestraft.
De Syrische rebellen hebben ondertussen gevraagd om wapens die tanks en gevechtsvliegtuigen kunnen tegenhouden. Volgens voorzitter Abdelbasset Seida van de Syrische Nationale Raad zijn de rebellen aangewezen op oude wapens. Hij riep zijn Arabische „broeders en vrienden” op om de oppositietroepen van het Syrische Vrije Leger meer steun te geven.
Ook Seida eiste de bestraffing van de schuldigen aan oorlogsmisaden. President Bashar al-Assad moet niet ergens een veilige schuilplaats krijgen in ballingschap, maar berecht worden voor de bloedbaden waarvoor hij verantwoordelijk is, aldus de oppositieleider.
Het dodental als gevolg van de gewapende strijd is inmiddels opgelopen tot meer dan 20.000 mensen, aldus het Observatorium.