Buitenland

Abbas zet conflict met Arafat op scherp

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas wil dat het parlement donderdag een vertrouwensstemming houdt over zijn premierschap. Dat maakte het kabinet van Abbas woensdag bekend. Parlementsvoorzitter Ahmed Qureia wil daar echter niet van weten. Een vertrouwensstemming zou de verhoudingen op scherp zetten in de machtsstrijd met Yasser Arafat.

Buitenlandredactie
4 September 2003 08:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

Donderdag houdt Abbas een toespraak over zijn eerste honderd dagen als premier. De twee belangrijkste doelen wist hij niet te bereiken: de radicale Palestijnse bewegingen ervan overtuigen dat ze moeten stoppen met aanslagen op Israëlische doelwitten en het verbeteren van de levensstandaard van de Palestijnen aan de hand van de routekaart voor vrede. De populariteit van Abbas onder de Palestijnse bevolking neemt af. De kans dat hij een vertrouwensstemming zou verliezen is reëel.

Aanvankelijk liet Abbas de beslissing over aan de parlementsleden. Omdat bemiddelaars er niet in zijn geslaagd het conflict met Arafat over het bestuur van de veiligheidstroepen op te lossen, eiste Abbas dat de vertrouwensstemming er komt. Dat kan alleen als een meerderheid van de 83 parlementsleden erom vraagt. Die kans is klein. Als Abbas de stemming wint, versterkt hij zijn positie ten opzichte van Arafat. Verlies betekent automatisch aftreden.

Veel parlementsleden zijn ondanks hun kritiek op Abbas niet van plan hem de laan uit te sturen. Ze willen dat hij en Arafat hun ruzie bijleggen. „Als hij nu een vertrouwensstemming vraagt, betekent dat dat hij het parlement wil gebruiken bij de huidige crisis tussen hem en voorzitter Arafat, en dat is voor ons onaanvaardbaar”, aldus parlementslid Kadoura Fares van Arafats Fatah-beweging.

De Amerikanen hebben al gezegd een val van Abbas niet te accepteren. Ze vrezen dat daarmee het vredesproces definitief eindigt. Voor zowel de VS als Israël is Arafat geen gesprekspartner meer, reden ook waarom ze Arafat tegen zijn zin dwongen Abbas als premier aan te stellen. Arafat heeft volgens CNN gezegd dat wat hem betreft de routekaart voor vrede dood is.

Achttienduizend Palestijnen hebben van de Israëlische autoriteiten toestemming gekregen om met ingang van woensdag naar hun werkplekken in Israël terug te keren. Het gaat om 10.000 arbeiders en 8000 kooplieden die hun waar in Israël mogen verkopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer