Muziek

Engelse Margaret Phillips speelt Bach op Hollandse orgels

HAARLEM – De Engelse organiste Margaret Phillips rondde onlangs haar Bachproject af: alle orgelwerken zette ze op cd. Om geschikte instrumenten te vinden, stak ze nogal eens de Noordzee over.

27 July 2012 13:12Gewijzigd op 14 November 2020 22:22
Margaret Phillips, hier in de Haarlemse Bavo. Foto RD
Margaret Phillips, hier in de Haarlemse Bavo. Foto RD

Phillips (1950) was afgelopen week in Haarlem om in het kader van het orgelfestival masterclasses te verzorgen, onder andere over de interpretatie van de muziek van Bach voor de internationale groep Young Talents.

Ze komt al twaalf jaar in Haarlem, maar iedere keer is het weer een „geweldige ervaring” om te spelen op het beroemde orgel van Müller. „Een fantastisch orgel!” Ze was nog jong toen ze het Bavo-orgel voor het eerst op een plaatje zag. „Het ziet er alleen al schitterend uit. Ik denk dat het het mooiste orgel in de wereld is. Zo groot en zo mooi. Het is een barok­orgel, maar het is verbazingwekkend wat je er allemaal op kunt spelen. Romantische muziek van Reger, moderne muziek: het klinkt allemaal goed.”

Sowieso is Nederland naar haar mening een lustoord voor organisten. „Ik denk dat hier in een kleine gebied de grootste concentratie van bekende en historische instrumenten te vinden is. In bijna elke kerk staat een historisch orgel.”

In Engeland is de situatie heel anders. „Het orgel heeft daar vooral de functie van begeleidingsinstrument voor het koor. De meeste orgels zijn daarom niet zo geschikt als solo-instrument. Ook hebben de instrumenten een romantische kleur, waardoor ze minder bruikbaar zijn voor oude muziek of de composities van Bach.”

Voor haar Bachproject –acht dubbel-cd’s, uitgegeven op het Britse label Regent Records– was ze daarom vooral aangewezen op Nederland en Duitsland. Slechts één cd komt uit Engeland: in de kapel van Trinity College in Cambridge staat een orgel dat teruggaat op een 17e-eeuws Engels instrument, dat in de jaren 70 van de vorige eeuw door de Zwitserse orgelmaker Metzler is herbouwd. „Een heel on-Engelse orgel, maar erg goed voor Bach.”

Naast nog één opname in Parijs speelde de Engelse organiste de Bachwerken op vier historische orgels in Duitsland en vier in Nederland: in de Bovenkerk in Kampen, de Bavo in Haarlem, Noordbroek en de Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Internationaal wordt Phillips’ Bachspel door recensenten geprezen.

Haar liefde voor Bach gaat terug tot het moment waarop ze –op 11-jarige leeftijd– begon met orgelspelen. Van haar docenten noemt ze met name Ralph Downes, van wie ze les had aan het Royal College of Music in Londen. „Hij was een heel interessante figuur die zich breed oriënteerde. Toen hij betrokken raakte bij het nieuwe orgel dat voor de Royal Festival Hall in Londen gemaakt moest worden, werd dat in 1954 een klassiek orgel, in een aantal opzichten op barokke principes georiënteerd. Dat was compleet nieuw voor Engeland; we hadden alleen romantische orgels. Downes was controversieel, maar een heel goede docent die grote invloed uitoefende op een hele generatie organisten.” Na haar studie bij Downes volgde Phillips lessen bij Marie-Claire Alain in Parijs. „Die twee hebben mij gevormd.”

Hoewel haar eerste liefde ligt bij Bach, wil ze zich graag heel breed oriënteren. „Van 16e-eeuwse tot moderne muziek.” Zo maakte ze ook cd’s met muziek van Mendelssohn en Saint-Saëns. En als docent aan het Royal College of Music in Londen doceert ze de volle breedte van de orgelliteratuur.

Ze woont in het Zuid-Engelse gehucht Milborne Port, 200 kilometer van Londen. Met haar man kocht ze in 1994 een kapel waar ze instrumenten verzamelde: de English Organ School and Museum. „Een mooie locatie voor bijvoorbeeld cursussen. En we organiseren er maandelijks een concert.”

Klik voor een promotiefilmpje van Phillips’ Bachproject.

Klik voor een reportage over Phillips’ English Organ School and Museum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer