Buitenland

Vluchtelingen uit Mali willen ook mee-eten

APELDOORN – De crisis in Mali genereert grote vluchtelingen­stromen naar buurlanden zoals Burkina Faso. Die landen hebben echter ook al te kampen met voedseltekorten als gevolg van droogte. Het leidt tot onvermijdelijke spanningen.

Mark Wallet
11 July 2012 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 22:06
Vluchtelingen uit het noorden van Mali in een vluchtelingenkamp in Dibissi, 300 kilometer ten noorden van de Burkinese hoofdstad Ouagadougou in Burkina Faso, eind juni. Foto AFP
Vluchtelingen uit het noorden van Mali in een vluchtelingenkamp in Dibissi, 300 kilometer ten noorden van de Burkinese hoofdstad Ouagadougou in Burkina Faso, eind juni. Foto AFP

De Afrikaanse Sahelregio is getroffen door een lang­durige periode van droogte. Het regenseizoen is inmiddels stilaan begonnen, maar de eerste oogsten laten nog even op zich wachten. „De situatie is nog altijd ernstig”, zegt de Burkinese predikant Philippe Ouedraogo telefonisch vanuit de Burkinese hoofdstad Ouagadougou. Ouedraogo is directeur van hulporganisatie AEAD, een partnerorganisatie van de Nederlandse stichting Woord en Daad. Woord en Daad voert samen met ZOA en Tear actie voor de regio.

Volgens cijfers van de VN zijn er in West-Afrika momenteel zo’n 19 miljoen mensen getroffen door voedseltekorten. Internationale donoren, zoals de Europese Unie, hebben vorige maand 940 miljoen euro extra steun toegezegd.

„Ik ben zelf ook voorganger van een kerkgemeente, en ik hoor en zie daar hoe mensen lijden onder de voedselcrisis”, zegt Ouedraogo. „Er is nog wel voedsel te verkrijgen op de markt, maar de prijzen zijn sterk gestegen. Veel mensen hebben daarom hulp nodig. We kunnen niet wachten tot ze op straat neervallen.”

De komst van tienduizenden vluchtelingen uit het grote buurland Mali heeft de situatie er niet gemakkelijker op gemaakt. De vluchtelingen komen vooral uit het noorden van Mali, waar extremistisch islamitische groepen momenteel de scepter zwaaien.

Ouedraogo: „Burkinezen zijn vanouds zeer gastvrije en vredelievende mensen, maar ik moet erkennen dat de komst van de Malinezen nu wel eens tot spanningen leidt. Het water is bijvoorbeeld schaars, en als Malinese nomaden met dieren daar dan ook gebruik van willen maken, geeft dat gemakkelijk problemen.”

In mei vielen er zeker 25 doden toen Burkinese en Malinese nomaden in de grensregio met elkaar op de vuist gingen.

De hulporganisatie van Ouedraogo probeert ook onder gevluchte Toeareg uit Noord-
Mali de ergste nood te verlichten. „We geven hun eten dat is afgestemd op hun voedsel­patroon, en schoon drinkwater. De nood is hoog: er is gebrek aan onderdak en tekort aan kleding. Veel kinderen zijn ziek. Het aantal vluchtelingen neemt bovendien nog altijd toe.”

Inmiddels hebben zo’n 60.000 Malinezen hun heil in Burkina Faso gezocht. In totaal zouden meer dan 365.000 mensen uit Noord-Mali het land zijn ontvlucht. Sommige Toeareg­dorpen in Mali zijn naar verluidt compleet verlaten.

De predikant uit Burkina Faso benadrukt dat er ook aan hulp op de langere termijn moeten worden gedacht. „Als de situatie in Mali normaliseert, zijn de vluchtelingen nog niet direct weer terug. Sommigen hebben hun dieren verloren en hebben daarom weinig om voor terug te gaan. Er is nu sprake van een acute crisissituatie, maar we moeten ook aan meer structurele voorzieningen denken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer