Buitenland

„Kinderen bedreigd in Noord-Mali”

GENÈVE – Unicef maakt zich ernstig zorgen over het toe­nemende geweld tegen kinderen in het noorden van Mali.

Buitenlandredactie
6 July 2012 23:42Gewijzigd op 14 November 2020 22:02

Sinds eind maart zijn zeker 175 jongens tussen de 12 en de 18 jaar oud gerekruteerd in de gelederen van radicaalislamitische strijders en Toearegrebellen die de macht hebben gegrepen in dit deel van het land.

Verder zijn zeker acht meisjes seksueel misbruikt en zijn twee jongens om het leven gekomen door landmijnen. Blindgangers hebben achttien kinderen verminkt.

Driehonderdduizend kinderen in Noord-Mali lopen het risico slachtoffer te worden van geweld of tot kindsoldaten te worden gemaakt, omdat veel scholen in Noord-Mali na de machtsgreep in maart de deuren hebben gesloten, zei Unicefwoordvoerster Marixie Mercado. De situatie geeft zeker reden tot zorg, vervolgde ze, omdat de getallen slechts een „deel van het plaatje zijn.”

In een vrijdag aangenomen resolutie dreigt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met sancties tegen de radicaal­islamitische strijders in het noorden van Mali.

De raad eist de terugkeer naar een „grondwettelijke orde” en een einde aan de vijandigheden. Ook spraken de lidstaten hun veroordeling uit over de vernietiging van eeuwenoude graf­tombes in de historische stad Timboektoe.

Kadre Desire Ouedraogo, voorzitter van Ecowas, toonde zich verheugd met de resolutie, ook al gaat de Veiligheidsraad niet zo ver om in te stemmen met de wens van het verbond van West-Afrikaanse landen om een internationale interventiemacht samen te stellen. „Ik denk dat het een belangrijke stap is in de richting van vrede en stabiliteit in Mali”, zei Ouedraogo.

Over de financiering van een eventuele interventiemissie moet nog overleg worden gevoerd, zei de Franse ambassadeur bij de VN, Gérard Araud. De Veiligheidsraad wil Ecowas geen „carte blanche” geven.

De radicaalislamitische factie Ansar Dine kreeg vorige week Timboektoe in handen. Haar systematische vernietiging van graftombes van soefi’s, volgelingen van een mystieke traditie binnen de islam, bracht een golf van verontwaardiging in de wereld teweeg. Volgens de factie zijn de tombes in strijd met de zuivere vorm van de islam, zoals die door haar leden worden aangehangen.

Overigens waren de historische bouwwerken kort daarvoor door de VN-organisatie Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het Internationaal Strafhof benoemde de vernielzucht als een potentiële oorlogsmisdaad.

De beweging van Ansar Dine worden banden met de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida, Al-Qaida in de Islamitische Maghreb, aangewreven. Ze heeft tal van ontvoeringen in de regio en aanvallen op westerse doelen op haar geweten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer