Buitenland

ICC legt voor het eerst straf op

DEN HAAG (ANP) – Het Internationaal Strafhof (ICC), dat ruim 10 jaar in Den Haag zetelt, legt dinsdag voor het eerst een straf op. Dit gebeurt in de zaak tegen de politicus Thomas Lubanga uit de Democratische Republiek Congo, die in 2006 als eerste verdachte in handen kwam van het hof.

6 July 2012 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 22:00
ICC. beeld ANP
ICC. beeld ANP

Hij is in maart al schuldig bevonden aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten. In juni zijn hoorzittingen gehouden over een gepaste straf. Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo eiste 30 jaar cel. De Argentijn herinnerde eraan dat in 1998, bij de oprichtingsconferentie van het ICC in Rome, meer dan 100 staten het erover eens waren dat het gebruik van kindsoldaten tot de ernstigste misdaden behoort die de hele mensheid zorgen baren. „Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar”, aldus Moreno, en verdienen daarom bijzondere bescherming. De rechters moeten een „zeer zware straf” opleggen, „in de naam van burgers in de hele wereld”.

De misdaden waaraan Lubanga al schuldig is bevonden, zijn in 2002/2003 gepleegd in Ituri. In die streek in het noordoosten van Congo woedde in het eerste decennium van deze eeuw een oorlog die aan zeker 50.000 mensen het leven heeft gekost. Lubanga was politiek leider van de Hema’s die vochten tegen een rivaliserende stam, de Lendu’s.

Volgens Moreno weegt vooral zwaar dat Lubanga een leider was. Hij hield toezicht op het ronselen van kindsoldaten. Zij werden „getraind om te doden en te verkrachten”. Meisjes werden als seksslavinnen gebruikt en dagelijks verkracht. De kinderen werden ontvoerd of Hema-ouders werden onder druk gezet om hen af te staan. Moreno wees erop dat de voormalige kindsoldaten allemaal nog lijden, lichamelijk of psychisch.

Lubanga (51), die volhoudt onschuldig te zijn, zei in zijn slotwoord dat hij is getroffen als „door een kanonskogel in het gezicht”, toen hij in maart schuldig werd verklaard. Volgens hem is zijn veroordeling gebaseerd op leugens die getuigen met „afschuwelijke oneerlijkheid” hebben verteld. Hij zei geschokt te zijn dat het jarenlange proces „niet voldoende is geweest om de leugens te ontmaskeren”. Lubanga herhaalde dat hij zich altijd heeft verzet tegen het inzetten van kindsoldaten. Hij is naar eigen zeggen de politiek ingegaan om vrede te stichten in Congo en betuigde respect voor de slachtoffers van de oorlog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer