Buitenland

’Onderzoek naar valse informatie over Iraakse wapens’

Inlichtingendiensten in de Verenigde Staten hebben een diepgravend onderzoek ingesteld naar de betrouwbaarheid van de informatie waarop Washington de aanval op Irak baseerde. Doel van het onderzoek is vooral te bepalen of Amerika slachtoffer is geworden van het opzettelijke verspreiden van desinformatie door het Iraakse regime, zo meldde The Los Angeles Times donderdag.

ANP
28 August 2003 14:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:31

Volgens een hoge inlichtingenfunctionaris wordt er gekeken of valse informatie in omloop is gebracht die vervolgens de Amerikaanse kanalen is binnengedrongen en die het hele inlichtingenwezen voor de gek heeft gehouden. „We ondervragen al onze informatiebronnen hierover", aldus de functionaris.

Iraakse bronnen van de inlichtingendiensten zouden na de oorlog tegen Irak hebben bevestigd dat Saddam Husseins regime ’dubbelagenten’ er op uit heeft gestuurd vermomd als overlopers om foute informatie te verspreiden. In andere gevallen zouden legitieme dissidenten valse informatie gevoerd hebben gekregen zijn voordat ze wijk namen uit Irak, aldus The Los Angeles Times.

„Ze kregen stukjes foute informatie te zien waaruit ze zouden opmaken dat er een actief wapenprogramma bestond om daarna losgelaten te worden om hun gang naar westerse inlichtingendiensten te maken", zo schetste een hoge functionaris in de krant. „Omdat ze geloven dat het waar is, doorstaan ze tests met leugendetectoren waardoor de informatie in de ogen van het westen accuraat is."

Verder is het volgens inlichtingenmensen aangehaald door de krant zeer wel mogelijk dat analisten te happig waren op aanwijzingen die wezen in de richting van Amerikaanse vermoedens dat het regime in Irak over verboden wapens beschikte. Overlopers „vertelden ons gewoon wat we wilden horen", meent een van de opgevoerde bronnen. „We waren gewoon gevangenen van ons eigen geloof", zei een ander in de krant.

Op de vraag waarom Saddam Hussein een dergelijke campagne van het verspreiden van desinformatie zou hebben gevoerd, geeft de krant een aantal mogelijke antwoorden. Zo had hij willen bluffen met zijn militaire macht ten overstaan van zijn vijanden in Washington en Teheran en daarmee juist een aanval willen voorkomen.

Waarnemers achtten het ook waarschijnlijk dat de standvastigheid van de dictator ten opzichte van het westen en de dreiging van zijn massavernietigingswapens hem in eigen land aanzien opleverden en een belangrijke pijler vormden voor zijn machtsbasis in de regio.

Een derde mogelijke lezing is dat het een gok van Hussein betrof om de VN–sancties tegen zijn land opgeheven te krijgen. Als wapeninspecteurs van de VN geen massavernietigingswapens zouden aantreffen terwijl valse overlopers daar wel over zouden berichten zou Bagdad de Veiligheidsraad misschien zo ver kunnen krijgen het embargo in te trekken. Op een later tijdstip zou hij dan in het geheim een nieuw wapenprogramma willen opstarten, speculeerde The Times.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer