Buitenland

Strijd tegen al-Qaida gaat door

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben opnieuw hevige bombardementen uitgevoerd op vermoedelijke bases van terreurbeweging al-Qaida in het oosten van Afghanistan.

RTR/AFP
14 January 2002 10:47Gewijzigd op 13 November 2020 23:21
PANSJIRVALLEI - Een gevangengenomen Taliban-strijder draagt een paar bijlen bij zich om hout te hakken buiten de poorten van de Baharaq-gevangenis in de Pansjirvallei in Afghanistan. - Foto EPA
PANSJIRVALLEI - Een gevangengenomen Taliban-strijder draagt een paar bijlen bij zich om hout te hakken buiten de poorten van de Baharaq-gevangenis in de Pansjirvallei in Afghanistan. - Foto EPA

Na de nachtelijke aanvallen bombardeerden de vliegtuigen zondag ook overdag grottenstelsels bij Zhawar, ten zuiden van Khost. Volgens mensen in de streek ging het om zeer zware bommen.

Een legerwoordvoerder in de VS zei dat de grotten mogelijk zijn gebruikt als een plek om te hergroeperen. „Ons plan is deze infrastructuur onbruikbaar te maken. Het gaat om een grote installatie.” De grotten werden gebruikt door strijders van al-Qaida die naar Pakistan probeerden te ontkomen.

In en rond de Afghaanse hoofdstad Kabul blijven toch zo’n 1500 militairen van de Noordelijke Alliantie gelegerd. Hun aanwezigheid is afgesproken met de internationale troepenmacht ISAF, zei een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie. De Afghaanse troepen worden gevestigd in bases rond de stad. Zij moeten de nieuwe autoriteiten helpen bij het handhaven van de orde, zolang er nog geen politiemacht is samengesteld. Het akkoord over de wederopbouw van Afghanistan, dat in december in Bonn werd gesloten, voorzag in de terugtrekking van alle troepen uit Kabul.

De interim-regering besloot tevens de dienstplicht in te voeren. Jongens die de middelbare school hebben doorlopen, moeten zich daarvoor aanmelden, aldus minister van Defensie Mohammed Quassem Fahim. Het invoeren van de dienstplicht is een eerste stap om een nationaal leger te vormen, waarin alle etnische groepen en religies zijn vertegenwoordigd.

Inmiddels zijn de VS begonnen met het overbrengen van al-Qaida-strijders en Taliban-functionarissen naar Cuba. Ongeveer twintig van de meer dan 400 al-Qaida- en Taliban-strijders die in Afghanistan zijn opgepakt, zijn op de VS-marinebasis Guantánamo in het zuidoosten van Cuba aangekomen.

Vanuit Afghanistan vertrok zondagavond een nieuwe zending van dertig gevangenen. De transporten vinden plaats onder zeer strenge bewaking. Elke geboeide gevangene wordt begeleid door twee militairen. De Amerikanen hebben lering getrokken uit de opstanden onder al-Qaida-gevangenen in Mazar-e-Sharif en Pakistan.

Mensenrechtenorganisaties hebben hun zorg uitgesproken over de behandeling van de „krijgsgevangenen.” De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, noemde de gevangenen „illegale strijders”, die „technisch gesproken” niet onder de Conventie van Genève vallen. Hij liet weten dat de VS wel van plan zijn de mensen te behandelen volgens de Geneefse regels.

Het gaat onder anderen om enkele hoge leden van de Taliban of al-Qaida, zei Rumsfeld. Een marinewoordvoerder zei zaterdag dat verscheidene gevangenen die nu zijn overgebracht, zeer waarschijnlijk tuberculose hebben.

Onder de twintig strijders is ook een Brit. Een woordvoerster zei dat de VS Londen op de hoogte hebben gesteld van de aanwezigheid van een persoon met de Britse nationaliteit. De Britten proberen zijn identiteit te achterhalen.

Afghanistan heeft de komende tien jaar voor de wederopbouw 50 miljard euro nodig aan internationale hulp. Dit heeft de interim-minister van Planning, Mohammed Mohaqiq, gezegd. Van dat geld is eenderde de komende twee jaar nodig om de ergste schade te herstellen.

Het genoemde bedrag ligt een stuk hoger dan wat eind december werd genoemd na de conferentie van donorlanden in Brussel. Toen werd een zeer voorlopige schatting gehanteerd die uitging van circa 10 miljard euro.

In de Japanse hoofdstad Tokio wordt 21 en 22 januari een donorconferentie voor Afghanistan gehouden. Mogelijke donorlanden hebben zich terughoudend opgesteld ten opzichte van de genoemde geldbedragen voor de wederopbouw. „Wij moeten een basis zien voor deze cijfers”, aldus een EU-woordvoerder in Brussel.

Waarnemers vrezen dat de interim-regering in Kabul al snel zal vastlopen. De Afghaanse autoriteiten beschikken nauwelijks over geld. Zelfs voor de meest minimale voorzieningen is niets beschikbaar, omdat het buitenland tot nu toe met weinig over de brug is gekomen. De Amerikaanse senator Biden, op bezoek in Kabul, pleitte voor een snel vrijgeven van de bevroren Talibanfondsen. Het gaat om een bedrag van zo’n 100 miljoen dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer