Buitenland

Britse inlichtingenchef verdedigt Irak-dossier

Een van de belangrijkste adviseurs van de Britse regering inzake veiligheidsvraagstukken, John Scarlett, heeft dinsdag ten overstaan van de Hutton-onderzoekscommissie de claim verdedigd dat Irak binnen 45 minuten massavernietigingswapens kon inzetten.

ANP
27 August 2003 08:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:31

Volgens de voormalige voorman van MI-6 en de huidige voorzitter van het Gemeenschappelijk Inlichtingen Comité kwam de waarschuwing over de 45 minuten van een betrouwbare bron. „Het kwam via een gevestigde en betrouwbare lijn en er werd een hoge Iraakse militair geciteerd die in een positie verkeerde om het te weten”, aldus Scarlett.

Scarlett, die nauw betrokken was bij het opstellen van het omstreden Irak-rapport van de Britse veiligheidsdienst, ontkende dat hij voorafgaand aan de oorlog tegen Saddam door de regering onder druk is gezet om belastende informatie over Irak naar buiten te brengen. Hij verklaarde dat de inlichtingendiensten zich konden vinden in de informatie die de regering in de maanden voor de oorlog in Irak naar buiten bracht.

De getuige vertelde verder dat de gewraakte informatie over de 45 minuten niet ter sprake kwam bij de bespreking van het overheidsdossier omtrent Irak met de perschef van Blair, Alistair Campbell. Volgens de BBC is Campbell verantwoordelijk voor het aandikken van het dossier om zo de oorlog tegen Irak aan het Britse publiek te kunnen verkopen.

De media-adviseur zelf liet vorige week nog weten dat hij pas op 5 september, ongeveer drie weken voor de presentatie van het officiële rapport, een ontwerp daarvan onder ogen kreeg. Campbell zei voor de commissie-Hutton dat hij niet meer wist of toen al in de notitie stond dat Irak binnen 45 minuten massavernietigingswapens zou kunnen inzetten.

De BBC zegt dat Campbell de persoon was die in een regeringsrapport de slagkracht van Irak liet overdrijven. De omroep baseerde die bewering op uitlatingen van Kelly. Deze adviseur, die bioloog en wapendeskundige was, pleegde zelfmoord nadat was uitgelekt dat hij de belangrijkste informant van de omroep was geweest. De Hutton-commissie onderzoekt zijn dood.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer