Moslimbroeders claimen overwinning verkiezingen Egypte
CAIRO (ANP/RTR) – De presidentskandidaat van de Moslim Broederschap in Egypte, Mohammed Mursi, leidt in de tellingen na de verkiezingen van afgelopen weekend. De beweging eiste eerder al de overwinning op en verklaarde Mursi tot „de eerste president van de republiek die door het volk is gekozen”. Het kamp van de tegenstander, Ahmed Shafiq, claimde echter eveneens de winst.
Een lid van het kiescomité bevestigde maandag dat Mursi aan kop ligt, maar zei dat de stemmen nog lang niet allemaal geteld zijn. „De resultaten die het campagneteam van Mursi publiceert stroken in grote lijnen met de werkelijkheid”, zei hij.
Waarnemers van de Moslim Broederschap hebben het tellen van de stemmen in de gaten gehouden. Van vrijwel alle stembureaus zijn de uitslagen binnen. Mursi zou 52,5 procent van de stemmen hebben gekregen, Shafiq, 47,5 procent.
Mursi zei dat hij een president van alle inwoners wil zijn. Hij beloofde „geen wraak te zoeken of rekeningen te vereffenen” en te werken aan „een betere toekomst, vrijheid, democratie, ontwikkeling en vrede”.
Het kamp van Shafiq, de laatste premier onder ex-dictator Hosni Mubarak, legt zich echter niet neer bij een nederlaag. Uit eigen tellingen zou blijken dat Shafiq, en niet Mursi, aan kop gaat bij het tellen van de stemmen. Een woordvoerder van Shafiq verklaarde ook dat Mursi’s partij, de Moslim Broederschap, de wet overtreedt door de overwinning al op te eisen.
Over enkele dagen wordt de officiële uitslag bekendgemaakt. De winnaar begint op 1 juli aan zijn nieuwe baan.
De opkomst lijkt laag te zijn geweest. Het is niet duidelijk of dit komt door het weer, met temperaturen tot 48 graden in het zuiden, of door de politieke chaos in het land. Egypte gaat gebukt onder de puinhopen van dictatuur, opstand en overgangsbewind. Het land is erg verdeeld en het geweld neemt toe. Bovendien zit de economie in het slop. Maar de president weet nog niet hoe hij dat kan aanpakken, omdat er nog geen nieuwe grondwet is, waarin de bevoegdheden worden vastgelegd.
Daar komt bij dat het parlement buitenspel is gezet. Het werd zaterdag ontbonden, omdat de verkiezing ervan niet volgens de regels zou zijn verlopen. De Moslim Broederschap was de grootste partij in het parlement.