Europa en Grieken nader tot elkaar
ATHENE (ANP) – Het moeizame huwelijk tussen Griekenland en de rest van de eurozone lijkt dit weekeinde weer even in een rustiger vaarwater te zijn gekomen. De Grieken lijken zondag, zij het knarsetandend, in meerderheid te hebben gekozen voor pro-Europese partijen tijdens de parlementsverkiezingen. Daarmee kozen zij er impliciet voor om bij de euro te blijven. Europa stak tegelijkertijd de Grieken ook een helpende hand toe, maar hamerde op een snelle formatie.
De eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, wil een snelle kabinetsformatie in Griekenland maar wees ook op „de omvangrijke inspanningen die al gedaan zijn door de Griekse burgers”.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei zondag dat wat Duitsland betreft nog een keer met de Grieken gepraat kan worden over de opgelegde bezuinigingen, een belangrijke verschuiving in het eerdere Duitse standpunt. Die onderhandelingen kunnen alleen gaan over tijdelijk uitstel; er zijn geen „substantiële wijzigingen” mogelijk in het hervormingsprogramma, voegde hij toe.
In navolging van Westerwelle toonde ook zijn Belgische ambtgenoot zondagavond soepelheid. Volgens Didier Reynders is er „ruimte” voor onderhandelingen over termijnen. De Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici, ging een stap verder. Hij zei dat Europa Griekenland moet helpen bij het stimuleren van de economische groei. Budgetdiscipline moet volgens de Franse minister niet ten koste gaan van hoop
De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager was minder toeschietelijk. Volgens de bewindsman hebben de Grieken geen alternatief voor het saneren van hun financiën en economie. „Met minder kunnen we geen genoegen nemen. Alleen dit zal de Griekse bevolking op lange termijn een betere toekomst geven. Er zijn geen makkelijke oplossingen.”
De euro reageerde zondag in eerste instantie positief op de voorlopige Griekse uitslagen en bereikte het hoogste punt in drie weken tijd op 1,2730 dollar, maar zakte even later weer weg tot een stand van 1,2690 dollar vanwege de onzekerheid over de regeringsformatie.
Hoogleraar bankwezen en financiering Harald Benink zei zondag dat de Griekse verkiezingsuitslag in combinatie met de Europese toenaderingspogingen maandag voor wat kalmte kunnen zorgen op de financiële markten. „Maar een snelle Griekse formatie is cruciaal.”