Buitenland

„Militairen pakken macht Egypte terug”

CAÏRO (ANP) – Het militaire bewind in Egypte lijkt de macht weer te grijpen in het land. Het heeft donderdag via een uitspraak van het Grondwettelijk Hof in Caïro het parlement buitenspel gezet. Daardoor kan zijn eigen kandidaat, ex-luchtmachtgeneraal Ahmed Shafiq, toch meedoen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen komend weekeinde. Het militaire bewind pleegt hiermee een staatsgreep, beweren een voormalige kandidaat die in de eerste ronde werd uitgeschakeld en een politicus van de Moslim Broederschap, de grootste partij in het parlement.

14 June 2012 14:39Gewijzigd op 14 November 2020 21:36
Shafik. Foto EPA
Shafik. Foto EPA

Het hof zette donderdag het parlement op straat door te verklaren dat de kieswet in strijd is met de grondwet. Zonder parlement gaan de bevoegdheden, zoals het aannemen van wetten, terug naar het militaire bewind. Het parlement had net een wet aangenomen die Shafiq buiten de strijd moest houden. Het parlement bestaat voor een groot deel uit islamisten, van oudsher tegenstanders van het bewind. Nu de kieswet ongrondwettelijk is verklaard, zijn het parlement en die wet dat ook. Dus kan Shafiq meedoen.

Volgens oud-kandidaat Abdel Moneim Abol Fotouh is er een verband tussen de uitspraak en een eerder besluit van het bewind. Woensdag bepaalde de junta dat militairen voortaan burgers mogen arresteren. „Het is een volledige staatsgreep om de legerkandidaat in de strijd te laten en het gekozen parlement terug te draaien nadat militairen het recht hebben gekregen om te arresteren. Wie denkt dat miljoenen jongeren dit laten gebeuren, houdt zichzelf voor de gek”, aldus Abol Fotouh. Het massale protest in Egypte van vorig jaar begon onder jongeren.

Ook Mohammed al-Beltagi van de Broederschap ziet een staatsgreep in de uitspraak. Volgens politicus Essam el-Erian van de Broederschap dreigt Egypte een „donkere tunnel” in te gaan. Toch kiezen de Egyptenaren komend weekeinde hun staatshoofd. „De komende president heeft geen parlement en geen grondwet. Er is verwarring en er zijn veel vragen”, aldus Erian.

De totstandkoming van een nieuwe grondwet verloopt traag, omdat er ruzie is over de samenstelling van de raad die zich erover buigt. Eerder deze week werd een eerste raad al ontbonden, omdat deze volgens seculiere leden werd gedomineerd door islamisten. Ook bij de woensdag gepresenteerde tweede commissie is ruzie over de samenstelling.

Shafiq staat dit weekeinde tegenover de kandidaat van de Broederschap, Mohammad Mursi.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer