Toenadering Kosovo en EU gaat stroef
BRUSSEL (ANP) – Toen het land Kosovo in 2008 ontstond, hoopte het snel in de armen van de Europese Unie te worden gesloten. De EU wilde dat zelf ook, maar toch is er sindsdien weinig toenadering geweest. Allerlei geplande akkoorden over visa of handel zijn niet van de grond gekomen.
Meerdere landen staan een hechtere band namelijk in de weg. Vijf EU-landen zoals Spanje en Roemenië erkennen Kosovo niet als onafhankelijk land. En bijvoorbeeld Nederland staat op de rem bij vrijere visa na slechte ervaringen met andere landen. Servië ligt vaak dwars, maar volgens de EU onderneemt Kosovo zelf ook niet genoeg, zo bleek woensdag bij een debat over Kosovo door denktank EPC in Brussel.
„We hebben hard gewerkt, maar de vooruitgang is beperkt”, concludeerde Ruud van Enk, plaatsvervangend afdelingshoofd voor Kosovo-zaken bij de Europese Commissie.
Zijn organisatie houdt echter vol. Donderdag presenteert de Europese Commissie een routekaart voor meer visavrijheid voor Kosovaren. In oktober moet een haalbaarheidsstudie uitkomen over een zogeheten Stabilisatie- en Associatie Akkoord (SAA), doorgaans een opstapje naar EU-lidmaatschap. „Het zou me niet verbazen als in de studie komt te staan dat de Europese Commissie onderhandelingen kan voeren over zo’n SAA, als Kosovo aan bepaalde voorwaarden voldoet”, zei Van Enk.
Balkanland Kosovo ontstond in 2008 toen het zich afscheidde van Servië. De bevolking van 1,7 miljoen ondervindt echter allerlei problemen: Serven in het noorden verzetten zich nog steeds tegen de afscheiding. Daarbij komt het nogal eens tot gevechten.
De Kosovaarse onderminister Petrit Selimi (Buitenlandse Zaken) staat te popelen om de relatie met de EU te verbeteren. „Het is toch raar dat mijn broer niet in Spanje mag studeren, omdat Spanje mijn land niet erkent”.
Probleem is dat ook EU-kandidaatlidstaat Servië veel samenwerking blokkeert, foeterde de onderminister. „Zelfs het sturen van een sms-je van Kosovo naar Servië is onmogelijk, omdat Servië geen roamingakkoord wil”.
De afgelopen jaren zette het land zich vooral in om erkend te worden. Dat is nu gebeurd door 91 van de circa 200 landen in de wereld. De komende tijd wil het vooral toetreden tot meer Europese organisaties, zoals voor het Eurovisie Songfestival en de voetbalcompetitie. „Wij willen vooruit”, zei hij. „Een 16-jarige moet kunnen spelen voor het Kosovaarse jeugdelftal. Een 18-jarige Kosovaars meisje moet kunnen zingen bij het Eurovisie Songfestival. Ze moeten trots kunnen zijn op de Kosovaarse vlag.”